Bérlakások lehetnek a budapesti olimpiai faluból 2024 után

Budapest 2024, BP2024, logó, pályázat logója,
Budapest 2024 olimpiai pályázat logója
Vágólapra másolva!
Két budapesti főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint bérlakásként kellene hasznosítani 2024 után azokat a szálláshelyeket, amelyeket az olimpiára kellene felépíteni, ha Budapest elnyerné a rendezés jogát. Az előterjesztés szerint az olimpiára 22,5 ezer embernek kellene szállást építeni.
Vágólapra másolva!

Bérlakáskoncepciót dolgoznának ki Budapesten, ennek támogatásáról a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-án, szerdán dönthet. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek jegyezte előterjesztés szerint a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódóan indokolttá vált egy olyan fővárosi fejlesztési koncepció megalkotása, amely a fővárosi önkormányzatnak a jelenlegi budapesti bérlakásstruktúra fejlesztésére irányuló céljait és javasolt eszközeit magában foglalva, választ nyújt az olimpiai beruházás során létrejövő lakástöbblet kezelésére.

Nőne a lakáskínálat

Az olimpiai falu és médiafalvak utóhasznosításából adódó lakáskínálat-növekedés

várhatóan jelentős hatást fog gyakorolni Budapest lakáspiacára.

Ezért a tervezett lakásfejlesztések megfelelő pozícionálása, a hasznosítási típusokra vonatkozó elvárások megfogalmazása és az építendő lakások üzemeltetésére vonatkozó modell kidolgozása kiemelkedő fontossággal bír - írták.

22,5 ezer embernek kellene lakást építeni

Az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerése esetén Budapestre mintegy 66 ezer sportoló és akkreditált résztvevő érkezik, akik elszállásolásáról gondoskodni kell. Az előzetes számítások alapján többségük elhelyezése szállodákban, egyéb kereskedelmi szálláshelyeken és kollégiumi diákszállókban megoldható, azonban

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kötelező előírásai szerint építendő 17 ezer fős olimpiai falu mellett mintegy 5500 ember számára kell lakást, lakóegységet építeni.

Egyeztetni kellene a kormánnyal

A javaslat szerint a fővárosi önkormányzat törvény alapján lakás- és helyiséggazdálkodást folytat. Az önkormányzat ez irányú tevékenysége azonban nem tekinthető számottevőnek a relatíve kevés tulajdonában maradt lakás miatt.

A bérlakáskoncepció tekintetében tehát a fővárosi önkormányzatnak kizárólag kezdeményező szerepe van, ezáltal a bérlakáskoncepció elkészítésének elengedhetetlen feltétele a kormányzattal történő egyeztetés - írták.

A bérlakásszektor kiszámítható és rugalmas lenne

A bérlakáskoncepció jövőképe - a városfejlesztési koncepcióval összhangban - olyan lakásrendszert feltételez, amely Budapest lakossága számára megfelelő lakáskörülményeket biztosít.

A jövőkép szerint a bérlakásszektor jelentős súlyú, hatékony és kiszámítható, rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez,

széles társadalmi csoportok számára megfizethető és egyúttal csökkenti a területi egyenlőtlenségeket.

Tarlósnak kellene egyeztetni a kormánnyal

Az előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyná az előterjesztésben rögzített jövőképet és célrendszert, továbbá támogatná ezek mentén a bérlakás-koncepció megalkotását. Továbbá a testület felkérné Tarlós István főpolgármestert, hogy Budapest olimpiai pályázatával összehangoltan kezdeményezzen egyeztetést a kormányzattal a bérlakás-koncepció megalkotását illetően.