Erősödik a forint

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Erősödött a forint csütörtökön. Reggel 308 forinton jegyezték az eurót, 11 óra körül pedig már 307 forintra változott az árfolyama. Az általunk megkérdezett elemző szerint, ha eléri a 307-es szintet a forint/euró árfolyama, a jegybank közbelép.
Vágólapra másolva!

A forint erősödése egyrészt a Standard and Poor's múlt heti felminősítésével és a tegnapi Fed-döntéssel magyarázható – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője az Origónak.

Szerinte az látszik, hogy reggel óta egy nagyobb szereplő elkezdte venni a forintot. Kérdés, hogy a forint/euró árfolyama eléri-e ma a 307-es szintet.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tavaly nyár óta a 307 forintos támasz alá nem került tartósan az euró/forint árfolyama. Ha ma áttörné a forint a 307-es szintet, és tartósan ott maradna, akkor a 304-es szintet veheti célba – mondta az elemző.

Varga Zoltán szerint a jegybank már a 307 forintos euróra is reagálhat. Egyrészt úgy, hogy piacra lép, mint eurófelvásárló, másrészt, ha túlzottan megerősödne a forint, akkor nem lehet kizárni egy szóbeli intervenciót sem, amivel

megpróbálják megállítani a túlzott forinterősödést.

Az elemző szerint holnap várható a második negyedéves folyó fizetésimérleg-egyenleg nyilvánosságra hozatala, és növekvő többletre lehet számítani. Az Equilor elemzője azt mondta: az első negyedévben 1,74 milliárd euró volt a többlet, most a második negyedéves jelentésben 1,96 milliárd eurós többlet várható. Akár ez is állhat a forinterősödés hátterében – mondta az elemző.