Mítoszok és tévhitek – ezt érdemes tudni a kártyázásról

MasterCard MasterCard contactless kampány paypass fizetés érintés nélkül  bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Idén is folytatódott az érintéses bankkártyák térhódítása a magyar fogyasztók között, még mindig sokan tartanak azonban ettől a fizetési módtól, a legtöbb esetben megalapozatlan félelmek és tévhitek miatt. Pedig a kártyakibocsátók által alkalmazott titkosításnak és az egyéb intézkedéseknek köszönhetően nem csak itthon, de külföldön is biztonságos megoldásnak számít, ha így fizetünk.
Vágólapra másolva!

Idén az első negyedévben 5 százalékkal nőtt az érintéses bankkártyák száma Magyarországon az MNB adatai szerint 2015 utolsó három hónapjához képest. De nem csak az ilyen típusú kártyák számában, hanem az azokat elfogadó helyeknél is jelentős a fejlődés.

Érintésnélküli bankkártyás rendszer Forrás: MTI/Földi Imre

Négyből három helyen már működik

A jegybank statisztikái szerint az érintéses fizetést lehetővé tevő POS terminálok száma 7,3 százalékkal nőtt a január-márciusi időszakban az előző negyedévhez képest, és már elérte a 68 ezret, ami azt jelenti, hogy

a fizikai kereskedői elfogadóhelyeken működő készülékek háromnegyedénél már használható.


Az érintéses bankkártyák egyébként az összes fizetési kártya 56 százalékát adták már március végén.

Pay pass bankkártya Forrás: Dreamstime

Annak ellenére, hogy az ilyen típusú kártyák gyors, kényelmes fizetést tesznek lehetővé,

sokan – főként biztonsági okok miatt – tartanak azok használatától.

Pedig a kártyakibocsátók fejlesztéseinek, valamint a banki szolgáltatások fejlődésének köszönhetően ma már nem csak az egyik legkényelmesebb, de egyben az egyik legbiztonságosabb fizetési módnak is számít az érintéses bankkártya.

Limit: mihez kapcsolódik?

Az egyik gyakori tévhit a limittel kapcsolatos, sokszor lehet találkozni ugyanis azzal a vélekedéssel, hogy csak a megengedett összeghatárig – ez Magyarországon 5000 forint, a magyarok kedvenc turistacélpontjainak számító országok közül Horvátországban 100 kuna (nagyjából 4150 forint), Spanyolországban pedig 20 euró (6200 forint) – lehet fizetni az ilyen kártyákkal.

Érintésnélküli bankkártya Forrás: Dreamstime

Az igazság ezzel szemben az, hogy az érintéses bankkártyákkal is lehet nagyobb összeget is fizetni, ilyenkor azonban meg kell adni a hagyományos kártyáknál is kért négyjegyű PIN kódot.

Mit kell tenni, ha elveszett?

A PIN kód nélküli fizetési lehetőségből adódik egy másik gyakori félelem, sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy mi történik, ha ellopják a kártyát, vagy elveszíti, aki megszerzi az a megadott értékhatárig visszaélhet vele. Nos, ebben az esetben élhetnek a hagyományos bankkártyáknál is elérhető opció, vagyis a banki ügyfélszolgálaton le kell tiltani az adott kártyát.

Persze érintéses megoldásnál érdemes sietni, ezért praktikus, ha állandóan magunknál tartjuk a hívható telefonszámot, külföldi utazás előtt pedig mindenképpen érdemes feljegyezni azt magunknak, hiszen ott esetleg nehezebben tájékozódunk, vagy tovább tart, amíg internet hozzáféréshez jutunk és így szerezzük meg a szükséges információt.

Illegális leolvasás – van védelem

Az érintéses kártyák az úgynevezett NFC (near field communications) technológiát használják, ami ahogyan a neve is mutatja,

kis távolságú, vezetéknélküli adattovábbítást tesz lehetővé.

Bankkártyák Forrás: Dreamstime

Ebből adódik egy másik gyakran hallható aggodalom, hogy a bűnöző valamilyen leolvasóval hozzájutnak a pénzünkhöz. Nos, ezzel kapcsolatban az elmúlt években többször is fellángolt a vita, és bár technológiailag nem tűnik megvalósíthatatlannak, a gyakorlatban igencsak nehéz lehet így pénzhez jutni.

- Egyrészt a technológia adottságai miatt nagyon közel kell kerülni magához a kártyához, hiszen mindössze 4-6 centiméteres távolságból kezd kommunikálni a terminállal is. Ezért talán csak zsúfolt tömegközlekedési eszközökön van lehetőség egy ilyen trükkre.
- Emellett ott van még az a probléma is, hogyan veszik fel a bűnözők az így megszerzett pénzt.
Ha valaki mégis aggódik az ilyen támadások miatt, akkor egy egyszerű, az RFID jeleket blokkoló műanyag tok beszerzésével megnyugtathatja magát.

Emellett célszerű időről-időre ellenőrizni a bankszámlánk forgalmát, hiszen így is kiszűrhetjük, ha esetleg visszaélnének a bankkártyánkkal.

Figyelni kell az árfolyamokra

Nem csak az érintéses, de a hagyományos bankkártyák kapcsán is gyakori felvetés, hogy drágábbak, mint a készpénz. Nos, a kártyás fizetéskor nem kell extra költséggel számolni, ugyanakkor ha készpénzhez akar jutni valaki a számlájáról, annak bizony díja van.

Emellett külföldi utazás során érdemes azon is elgondolkozni, hogy ha érintéses vagy hagyományos bankkártyát használunk, akkor mindig a fizetéskori aktuális árfolyam alapján terhelik meg forintszámlánkat, míg ha úgy döntünk, hogy a készpénzre hagyatkozunk, akkor előfordulhat, hogy csak jóval kedvezőtlenebb árfolyamon tudunk váltani a nyaralás előtt.