Milliárdokra rúg a művészek jogdíja

2016. 09. 13. 25 év 25 éves a Quuimby Kamion Kiss Tibi Kiss Tibor Koncert beharangozó Lemezbemutató Micsodaország Mikuli Ferenc Papp László Budapest Sportaréna Quimby Sajtópiknik Varga Livius
Vágólapra másolva!
A most lezárt jogdíjfelosztás végén 1,7 milliárd forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) a zenészeknek, színészeknek. Az összeget mintegy 65 500 előadóművész között osztották fel.
Vágólapra másolva!

A hangfelvételek 2015 évi rádiós játszása alapján az EJI idén 1,4 milliárd forintot fizet ki, amely több mint 10 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A jogdíjat 48 ezer zenész között osztották szét.

A jogdíjakat kilencvennél is több rádió és televízió hatmilliónál is több játszási adata alapján ítélték oda.

Négyezernél is többször leadták

2015-ben 363 ezer különböző hangfelvétel került adásba, közülük volt olyan is, amely négyezernél többször szólalt meg. A felosztás eredményeként akadt olyan előadó, akinek jogdíja a hatmillió forintot is meghaladta, a

Az EJI – kísérleti jelleggel – először tavaly osztotta fel a zenét használó éttermek, kereskedelmi üzletek által fizetett úgynevezett háttérzenei jogdíjakat.

A Quimby számait is sokszor játszották rádiók Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Idén már hétszáznál is több étterem, bolt, benzinkút tényleges elhangzási adatát dolgozta fel az EJI. Ezek a helyek összesen közel 100 millió zenelejátszást szolgáltattak vendégeiknek 2015-ben. A felosztott mintegy

24 millió forint háttérzenei jogdíjból idén 23 ezer előadó részesült.

8600 színész kapott az ismétlési jogdíjból

Az EJI idén is felosztotta a televíziós ismétlési jogíjakat: a 2015. évi műsorismétlések után összesen 290 millió forintot fizettek ki.

Az MTVA óbudai, Kunigunda utcai székháza Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az MTVA csatornái ismét jelentős számú, csaknem 4 800 műsort, illetve részletet ismételtek meg, összesen 250 ezer perc, azaz 173 nap terjedelemben. Az ismétlési jogdíjból 8 600 színész részesült, az átlagos jogdíj mértéke meghaladta a 34 000 forintot.