Szerdán dől el, folytatódik-e az olajár zuhanása

olaj kitermelés olajkitermelés
2856141 05/21/2016 An oil pumpjack in the Seversky district of the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
Ismét összeül az olajkitermelő országokat tömörítő OPEC. Ezúttal Algírban, és most az oroszok is ott lesznek. Miért ülnek össze? Miről döntenek? Mi várható a találkozó után?
Vágólapra másolva!

Szerdán Algírban összeül az olajkitermelő országokat tömörítő OPEC, és az oroszokat is elhívták (Oroszország nem tag, ahogy az USA sem) a tanácskozásra. Minden ilyen találkozó előtt ugyanazt a kérdést teszik fel a szakmában: sikerül-e megállapodni az olajkitermelés csökkentésében?

Megállapodnak-e az olajkitermelés csökkentésében? Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

Ha az olajkitermelést visszafognák, az azért lenne jó (nekik), mert végre elindulhatna felfelé az fekete arany világpiaci ára.

Talán majd most

Legutóbb áprilisban ült össze a szervezet Katarban, akkor is a kínálat csökkentése volt a téma, de nem sikerült megegyezniük. Szaúd-Arábia ugyanis csakis akkor adta volna be a derekát, ha Iránt is rábírják a kitermelés visszafogására. Teherán nem ment bele, hiszen örül, hogy a többévnyi embargó után legálisan kiléphetett a nemzetközi olajpiacra.

„De most, hat hónappal később, amikor Irán termelése elérte a szankciók előtti szintet, egyre többen feltételezik, hogy létrejöhet az a megállapodás, amit Dohában nem sikerült tető alá hozni. Ha ezúttal sem sikerül a termelés csökkentéséről megállapodni, az megnöveli annak kockázatát, hogy a Brent letöri a jelenlegi hordónként 45 dolláros támaszt, és a 40 dolláros szint lesz a következő cél, míg egy sikeres megállapodás rövid távon is az 50 dollár/hordó fölé tolhatja a Brent árát" - írja Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője.

Katarban áprilisban ült össze a szervezet, akkor is a kínálat csökkentése volt a téma, de nem sikerült megegyezniük. Forrás: Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Vagy mégse?

Kevésbé optimisták a Bloomberg által megkérdezett szakértők. Huszonháromból mindössze 2 számít arra, hogy a felek egymás kezébe csapnak szerdán.

Gombócból is sok lenne

Irgalmatlan túlkínálat van az olajpiacon, ez derül ki az investor.hu cikkéből.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint napi 400 ezer hordó (!!!) a többlet.

Ebben közrejátszott, hogy az elmúlt hónapban Oroszország többet termelt ki, mint valaha, Szaúd-Arábia is rekord közeli szinten volt, valamint hogy Nigériában, Líbiában, Irakban és Iránban is fokozták a teljesítmény - írja a Bloomberg.

Az OPEC szerint a globális túlkínálat 2017-ben is fennmaradhat. A Citigroupnál pedig úgy vélik, amennyiben a szervezet nem lép közbe, az olajárnak komolyan meg kell küzdenie azért, hogy a 40 dolláros szint fölött maradjon.

Feszültség mozgatja az olajárat

Hogy mennyire ki van feszülve a piac, arra jó példa, hogy az elmúlt hónapban már attól vadul rallizni kezdett az olajár, hogy felröppent pletykák szerint lehetséges egy OPEC - Oroszország megegyezés.

A befektetők nyilván erre a mostani találkozóra is komolyan fognak figyelni. Amennyiben eredménytelen lesz, úgy a szervezet azt kockáztatja, hogy a 30-40 dolláros tartományba löki az olaj hordónkénti árát – foglalta össze a helyzetet a londoni PVM Group vezérigazgatója, David Hufton.