Ez a 4 legfontosabb dolog, ami meghatározza a lakás árát

MKB Bank
Budapest, 2014. július 24. Az MKB Bank Zrt. székháza Budapesten, a Váci utcában 2014. július 24-én. A magyar kormány megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól (BayernLB). MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Városban vagy falun? Lakás vagy ház? Kő vagy panel? Közel a buszmegálló? Messze a patika? Milyen a szomszéd? No és hányadik emeleten van? Ezek a tényezők befolyásolják leginkább az ingatlanárakat. 
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint jelenleg 10 millió forint alatt már nem nagyon lehet élhető ingatlant venni Budapesten, miközben a legkisebb falvakban komplett házakat kapunk 2-3 millióért.

A legfontosabb tényező

Az ingatlanok árát leginkább az elhelyezkedésük befolyásolja.

Nagyon nem mindegy, hogy az adott ingatlan Budapest belvárosában van, a külvárosban vagy esetleg egy kistelepülésen.

Az elhelyezkedés az, ami alapvetően meghatározza az ingatlan ársávját, a többi csak némiképp befolyásolja a négyzetméter árakat.

Sokan vélik úgy, hogy az utóbbi időben szárnyalnak az ingatlanárak,

ez azonban csak féligazság.

Tízmillió alatt már ne is nézelődjünk Budapesten Forrás: MTI/Soós Lajos

A fővárosban és a nagyobb vidéki városokban valóban egyre többet és többet kérnek el a négyzetméterekért, a kis falvakban viszont pont az ellentéte történt. Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy a kisebb településeken szinte egyáltalán nem lehet munkát szerezni, a másik a kedvezőtlen demográfiai változás (a fiatalok elvándorolnak a falvakból, ezért az átlagéletkor nagyon magas lett).

A munkaképes fiatalok tehát egyre nagyobb arányban költöznek a falvakból Budapestre, és a vidéki városokba. Ez pedig azt is jelenti, hogy

a pár éve még általános magyar problémának számító röghöz kötöttség egyre inkább fellazul.

Az urbanizáció csak a történet egyik fele, van egy keletről-nyugatra tartó költözési hullám is. Nyugat-Magyarországon szakemberhiány van, keleten pedig kevesebb munkalehetőség.

Szóval egyre mobilabb a magyar, ez pedig szintén megmutatkozik az ingatlanárakban, ahogy haladunk kelet felé az országban, úgy csökkennek jellemzően a különböző lakástípusok átlagos négyzetméterárai.

Az, hogy a munkahelyünk és az iskola mennyire van az otthonunktól, a harmadik legfontosabb szempont, amikor lakást keresünk. Ez derült ki a KSH legutóbbi, „Miben élünk" című jelentéséből. A statisztikai hivatal munkatársai több mint 10 ezer háztartást kérdeztek meg.

A lakásvásárlást befolyásoló további tényezők

Az elhelyezkedés után következnek azok a dolgok, amiket még az ingatlan vásárlása előtt könnyű ellenőrizni. Nem gondolnánk, de

Budapesten a lakások négyzetméterára gyakran magasabb, mint a házaké

(persze a méretkülönbség elég nagy ahhoz, hogy a házak drágábbak maradjanak).

Meghatározó, hogy a lakás panel, vagy téglaépítésű, utóbbi nyilván többe kerül, átlagosan mintegy ötödével. Az ár tehát a panel felé tolja a nézelődőket, a minőség viszont inkább a kőházak felé.

A panelnak egyébként az ár mellett van még egy előnye.

Kiszámíthatóak a hibalehetőségei.

Ha egy panellakással baj van, az ugyanabból a 2-3 problémakörből kerül ki (szigetelés, nem egyedi villanyóra, stb.). Nem kell tehát attól félni, hogy vásárlás után kidől valami csontváz a szekrényből.

Nem úgy a téglaházaknál. Belőlük annyiféle van, hogy nehezebb kiszúrni a rejtett hibákat. Téglaházi lakás (vagy ház) vásárlása esetén érdemes magunkkal vinni a nézelődéshez egy szakembert,

aki tudja, hol kopogtassa meg a falat,

és melyik szekrény mögé nézzen be beázás, vagy penész nyomati kutatva.

Olcsóbb a lakás az emeleten, vagy mégsem?

Az is sokat számít, hogy a lakás hányadik emeleten van, de a koordinátarendszer nem egységes. A szuterén, félszuterén mindenhol a legolcsóbb. A panelban az árak a harmadik emeletig emelkednek, onnantól felfelé viszont csökkenni kezdenek. A lakóparki társasházaknál viszont minél magasabbra megyünk, annál nagyobb a négyzetméterár is.

Fontos tényező még a lakás elhelyezkedése, hogy milyen a környék hangulata, milyen messze van a bolt, a fodrász, a patika, stb.

És persze ott vannak a közlekedési lehetőségek.

Ez komolyan befolyásolhatja az árat. Hiszen ha valaki szeretne gyorsan beérni a munkába, még mindig lakhat például kertvárosban, ha olyan otthont talál, ahonnan könnyű bejutni a belvárosba tömegközlekedéssel. Ezt jól bizonyítja az, hogy

a XI. kerületben 10-15 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, amikor a 4-es metró elkészült.

És ami első ránézésre nem látszik

Persze olyan tényezők is vannak, amiket nem látunk a vásárlás előtt, de miután a birtokukba került a lakás, befolyásolja annak általunk érzékelt értékét.

Ilyen például a lakóközösség.

Nem mindenhol drágul Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ha lármás, balhés, verekedős, az bizony rányomja bélyegét a mindennapjainkra. Ugyanígy probléma, ha egyesek nem adnak bele a közösbe, vagy tartozásuk van a társasházzal szemben. Erről nehezebb tájékozódni, mert ezek tipikusan olyan dolgok, amelyeket az eladó elhallgathat, és általában el is hallgat.

Magyarországon mintegy négymillió ingatlan van. Ez elég sok ahhoz, hogy a lakást keresők közül végül mindenki megtalálja a számítását.

Végül nézzük meg mégegyszer a fontossági sorrendet:

Elhelyezkedés

Típus

Környék

Közlekedés