Kirúgják az Ericsson svédországi dolgozóinak negyedét

ericsson
The logo of Swedish telecom giant Ericsson is pictured in Lund, Southern Sweden, on September 18, 2014. Ericsson said that it would stop developing modems, a decision affecting almost 1,600 employees worldwide which is expected to lead to hundreds of job cuts. AFP PHOTO /TT NEWS AGENCY/ STIG-AKE JONSSON ** SWEDEN OUT ** / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON / TT
Vágólapra másolva!
Az Ericsson svédországi dolgozóinak majdnem negyedének, 3900 alkalmazottnak és tanácsadónak mondanak fel egy kilenc milliárd koronás, mintegy 300 milliárd forintnak megfelelő költségcsökkentési program keretében. A svéd mobiltávközlési berendezésgyártó konszernnek idén nem ment jól, részvényeinek árfolyama már eddig 25 százalékot esett.
Vágólapra másolva!

Az Ericsson a legnagyobb svédországi munkaadók egyike, hiszen

mintegy 16 ezer alkalmazottat foglalkoztat a skandináv országban, világszerte pedig 120 ezret.

A cég közleménye szerint a drasztikus lépésre a kutatási-fejlesztési terület szerkezeti átalakítása, valamint a belföldi termelési kapacitás radikális csökkentése miatt van szükség.

Az Ericsson egyik központja Lundban, Svédországban Forrás: AFP

Az Ericsson ugyanakkor ezer új svédországi munkahelyet is létrehoz a következő három évben az új technológiák iránt növekvő kereslet kielégítésére - jelentette be Jan Frykhammar vezérigazgató.

Elmondta, hogy

a vállalatcsoportnál továbbra is a kutatás-fejlesztés élvez kiemelt prioritást.

Utalt arra is, hogy a költségcsökkentési program a társaság versenyképességének megerősítése, a technológiai vezető szerep és a szolgáltatások terén élvezett piaci pozíció megőrzése miatt vált szükségessé.