Összeszedték a megbízhatatlan nemzetközi cégeket

Donyeck, Kelet-Ukrajna
Vágólapra másolva!
Napjainkban egyre természetesebb mind a munkavállalók, mind az üzleti élet szereplői körében, hogy nemzetközi érdekeltségű munkáltatóval és partnerekkel dolgoznak. A cégek megbízhatósága azonban óriási szórást mutat a tulajdonosok országának függvényében.
Vágólapra másolva!

Problémás cégek természetesen vannak szép számmal a tisztán hazai érdekeltségű és nemzetközi hátterű cégek körében is, és egy-egy céget nem lehet megítélni önmagában a tulajdonosok alapján.

A statisztikák azonban azt mutatják, hogy egyes országokhoz köthető cégek jóval problémásabbak az átlagnál.

Az ukrán cégek problémásak az Opten szerint Fotó: Bielik István - Origo

„A cégbírósági adatok között a 33 leggyakrabban előforduló országhoz tartozó cégeket vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy az ukrán, a szerb és a suriname-i cégek a legproblémásabbak. Az ilyen hátterű cégeknek több mint 10 százaléka áll jelenleg is felszámolási eljárás alatt" – mondta Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs vezetője.

TOP 5 felszámolási arány a tulajdonos országának függvényében

Ország Felszámolási eljárás alatt álló cégek aránya
Ukrajna 13,24 %
Szerbia 11,69 %
Suriname 11,27 %
Horvátország 8,84 %
Románia 8,74 %

Maga a nemzetközi háttér önmagában nem minősít, sőt egyes országokhoz kötődő cégek jóval a hazai átlag előtt járnak a legtöbb mutató tekintetében. Míg a problémás cégek körében a szomszédos országokhoz tartozó tulajdonosok a felülreprezentáltak, addig

a megbízható cégek tulajdonosai többnyire Nyugat-Európából kerülnek ki.

5 legalacsonyabb felszámolási arány a tulajdonos országának függvényében

Ország Felszámolási eljárás alatt álló cégek aránya
Lengyelország 2,45 %
Hollandia 2,52 %
Franciaország 2,57 %
Csehország 2,68 %
Németország 2,78 %

A cégek vizsgálatának egy másik jól megfogható fokmérője a cégek életkora. Egy adott szegmenst vizsgálva, magas fluktuáció esetén az átlagos életkor nem változik, vagy akár csökken is, míg stabil környezet esetén az átlagos életkor stabilan növekszik. Míg

az osztrák és német érdekeltségű cégek körében a vállalkozások jelenlegi átlagos életkora 14 év,

addig a szomszédos országok tekintetében ugyanez a mutató alig 6-7 év.

„Kivételek azért mindig vannak, és egy cég minősítése nagyon sok tényezőn múlik, de nagy általánosságban ezek a számok is azt mutatják, hogy idehaza a nyugat-európai hátterű cégek inkább tekinthetők stabil partnernek" – mondja az Opten szakértője.

Van egy ország azonban, amely egy nagyon fontos mutató tekintetében még Ausztriát és Németországot is megveri, ez pedig nem más, mint Hollandia. Igaz, hogy csak 1500 holland érdekeltségű cég van ma Magyarországon, de ezek 20 százaléka eléri az 1 milliárd forintos éves árbevételt, tehát aki Hollandiából Magyarországra jön vállalkozni, az jó eséllyel a legnagyobbak versenyébe száll be.