A jegybanknak sem árfolyam-, sem eredménycélja nincs

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A jegybanknak sem árfolyam-, sem eredménycélja nincs, célzott eszközöket alkalmazva ösztönzi a gazdasági növekedést, és ilyen eszközökkel igyekszik elérni az inflációs célt - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

A Budapest Economic Forum jegybankári paneljében Virág Barnabás rámutatott:

a jelenlegi gazdasági folyamatok között az alacsony alapkamat fenntartása önmagában is érték,

emellett a növekedési hitelprogrammal az MNB sikeresen hozzájárult a gazdasági növekedéshez.

A hitelösztönzés - nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is - egyre fontosabb feladata a jegybanknak, mert a kis- és középvállalkozások számos esetben nem jutnak kellő finanszírozáshoz - mondta a portfolio.hu szakmai konferenciáján.

Bod Péter Ákos az MNB volt elnöke Fotó: Polyak Attila - Origo

Bod Péter Ákos, egykori jegybankelnök azt emelte ki, hogy

a világ fejlett részén az alacsony kamatok mellett defláció van,

de a reálkamat megítélése az más, a svájci frankban tartott eszközök például 10 év alatt is megőrzik az értéküket 0 vagy negatív kamat mellett is. Rámutatott: a jegybankok az elmúlt években jól kordában tartották az inflációt, de a gazdasági növekedés ösztönzésében gyengének bizonyultak.

Karvalits Ferenc, az MNB korábbi alelnöke szerint a tartósan laza monetáris feltételek, az alacsony kamatok miatt a nyugat-európai bankok továbbra is a banki mérlegeiket tisztítják, építik le a banki mérlegfőösszegeiket, amely azonban az Egyesült Államokban hatékonyabban és sikeresebben zajlott le.

A jelenlegi gazdasági folyamatok között az alacsony alapkamat fenntartása önmagában is érték Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Karvalits Ferenc szerint a monetáris politikára globális méretekben túl sok terhet raktak, a jegybankok csak rövid távon, a gazdasági ciklusok kisimításával tudnak hatni a gazdasági folyamatokra.

Bod Péter Ákos kiemelte: kicsivel erősebb forint jót tenne a gazdaságnak, akkor is, ha rövid távon ez nem segítené az exportot.