Elszálltak a nyugdíjszámok

nyugdíj öreg öregek idős
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
Az idei első fél évben 135 ezren kértek nyugdíjat és egyéb ellátást, ami ötéves rekordot jelent.
Vágólapra másolva!

A nyugdíj- és egyéb – például rokkantsági vagy rehabilitációs – ellátásra vonatkozó kérelmek száma jelentősen nőtt az idei első fél évben. Több mint 135 ezer esetben döntöttek nyugdíjról vagy egyéb ellátásról, amit a szakzsargon új megállapításnak nevez.

A 135 ezres szám pedig ötéves távlatban rekordot jelent,

2012 óta minden év első felében ugyanis ennél jóval kevesebb, 84–111 ezer között mozgott az ellátásmegállapítások száma – írja a Napi.hu.

Forrás: Dreamstime

Az összes ellátáson belül a nyugdíjnál is csúcs született: a több mint 42 ezres féléves eredmény tavalyhoz képest 15 százalékos növekedést jelent, és meghaladja a korábbi évek (2012–2015) első felében mért 22–38 ezret. Az összesített 135 ezres rekord nem elsősorban a nyugdíjjal, hanem a rokkantsági ellátások kiugró növekedésével magyarázható. Fél év alatt több mint 50 ezer megállapítás történt, ez lényegében a duplája a korábbi adatoknak – 2012–2015 között 15–32 ezer között volt ez a szám.

Egyszerű demográfia

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint

nincs rendkívüli oka a nyugdíjmegállapítások 15 százalékos emelkedésének.

A növekedés hátterében az áll, hogy az idén a nyugdíjat igénylők létszáma demográfiai okok miatt némileg magasabb az átlagosnál.

A növekedésben annak is szerepe van, hogy a megállapítási folyamat javul, ezért az első félévben beadott igénylések feldolgozása gyorsabb, ami szintén megmutatkozik a statisztikában. Leegyszerűsítve: voltak olyanok, akik múlt év első felében beadták az igényt, de csak a második félévben állapították meg a nyugdíjukat, így eleve kisebb volt a tavalyi szám.

A rokkantsági ellátásoknál pedig azért ugrott meg a megállapítások száma, mert most egyszerre adták be az igényeket a rokkantsági ellátási rendszer átalakításában leginkább érintettek – írja a lap.