Sok család kap a héten gigacsekket

dolgozik EGYÉB TÁRGY HÉTKÖZNAPI hulladék kuka kukás kukásautó lom lomtalanítás munka közben szemét TÁRGY
Budapest, 2015. március 26. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai begyűjtik és elszállítják a lomtalanításkor keletkezett hulladékokat a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a FKF-el közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Többhavi szemétszállítási díjról szóló számlát kapnak a héten a háztartások, mivel az állami kukacég hónapokig nem tudta megoldani a számlázást. Az új vállalat azt ígéri, hogy részletekben is be lehet fizetni az akár húszezer forintra is rúgó csekkeket. 
Vágólapra másolva!

Sokan kapnak majd a héten borsos szemétszállítási díjról szóló csekket. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. ma kezdi el kiküldeni azokat a számlákat, amelyeket a cég saját tehetetlensége miatt lassan fél éve képtelen volt a háztartásoknak eljuttatni – írja a Magyar Nemzet online.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A késedelem oka az, hogy április eleje, vagyis a szemétszállítás államosítása óta az állami kukaholding képtelen megoldani a számlázást.

Az ügyfeleknek a szemétszállítási szolgáltatóknál eddig országosan 13-15 milliárd forintos adósságuk halmozódott fel. Az átlagos, havi háromezer forint hulladékszállítási díjjal számolva az

egy-egy ügyfélnél felhalmozódott tarifahátralék elérheti akár a 18-21 ezer forintot is.

Csizmadia Tamás, az NHKV szóvivője azt mondta, ha egy fogyasztó túl nagy számlát kap, akkor van lehetőség részletfizetésre.

Jön a negyedéves számlázás

A háztartásoknak arra is fel kell készülniük, hogy januártól már nem havonta, hanem negyedévente jön a számla.

Vagyis ritkábban, de magasabb összegű számlákat kapnak kézhez. Eddig a számlaelmaradás leginkább a vidéki háztartásokat érintette, azonban a budapestieket sem kerülik el az államosítással járó kellemetlenségek.