Cukoradót kaphatnak az üdítők

Cukorbeteg diéta avagy cukor nélkül fogyhatok?
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja a kormányoknak, hogy vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzésére. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség szerint viszont az élelmiszerek adójának emelésével nem lehet javítani a népegészségügyi mutatókon, csak társadalmi összefogással.
Vágólapra másolva!

Az elhízás világnapján Genfben közzétett WHO-jelentés szerint

egy 20 százalékos különadó már érezhető csökkenést eredményezne a cukorfogyasztásban,

aminek eredményeként kevesebben szenvednének túlsúlyosságban, kövérségben, diabéteszben vagy fogszuvasodásban.

Globális cukoradót javasol a WHO Forrás: Origo

"Olyan termékek megadóztatásával, mint cukortartalmú italok, a kormányok csökkenthetnék a szenvedést és életeket menthetnének" - hangsúlyozta Douglas Bettcher, a WHO nem fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó osztályának vezetője. Ezzel ráadásul csökkenthetők lennének az egészségügyi kiadások, sőt a bevételből többletforráshoz lehetne juttatni az egészségügyet.

Az emberek fele túlsúlyos

A szervezet adatai szerint megduplázódott a kövérek száma 1980 és 2014 között a világban, tavalyelőtt

2015-ben a világon 42 millió öt éven aluli gyermek volt túlsúlyos vagy elhízott, ami 11 százalékos növekedést jelent 15 év alatt. A cukorbetegek száma az 1980. évi 108 millióról 2014-ig 422 millióra emelkedett, 2012-ben 3,7 millióan haltak bele a diabéteszbe vagy szövődményeibe.

A WHO szerint sokat

javíthatna a táplálkozási szokásokon az is, ha támogatnák a friss zöldség- és gyümölcsféléket, és azok 10-30 százalékkal olcsóbbá válnának.

A WHO-jelentés szerint már nem az Egyesült Államok a cukorral édesített italok első számú fogyasztója a világban, Chile és Mexikó már megelőzi, és gyorsan növekszik a fogyasztás másutt is, például Kínában és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban.

Olyan országokban, mint Chile, Argentína vagy Algéria a serdülők háromötöde fogyaszt naponta cukrozott üdítőitalt, míg az Egyesült Államokban és Európa jó részén csak 20-40 százalék ez az arány - olvasható az adópolitika és a táplálkozási szokások összefüggéséről kedden kiadott 36 oldalas WHO-jelentésben.

Adóemeléssel nem lehet lefogyasztani az embereket

Az élelmiszerek adójának emelésével nem lehet javítani a népegészségügyi mutatókon, csak társadalmi összefogással - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség.

A magyarországi fogyasztók már most is Európa legmagasabb adóterhelése mellett juthatnak hozzá az élelmiszerekhez,

a 27 százalékos áfa mellett a népegészségügyi termékadó is növeli egyes termékek árát.

A magyarok 25 százalékkal kevesebb üdítőt isznak, mint más európai országok lakosai Forrás: Földvári András

Az üdítőitalgyártók érdekképviselete szerint a valóban súlyos problémát jelentő elhízás elsődleges okait Magyarországon nem az üdítőitalok túlzott fogyasztásában kell keresni. Egy általuk idézett adat szerint az üdítőkkel bevitt kalória mennyisége az összes kalóriabevitelnek mindössze 2 százaléka Magyarországon. Megjegyzik azt is, hogy

a hazai üdítőital-fogyasztás 25 százalékkal kevesebb az európai átlagnál.

Ugyanakkor a magyar üdítőital-ágazat az elmúlt években számos intézkedést tett termékei energiatartalmának csökkentésére - hangsúlyozzák a közleményben. Ennek eredményeként 2011 és 2015 között az alkoholmentes üdítőitalok - ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcsitalok, jegesteák - forgalmán belül a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya 22 százalékról 46 százalékra emelkedett, az alkoholmentes italok kalóriatartalma átlagosan 20 százalékkal csökkent.