Kevés alma termett

2016.10.14. 07:03

Az átlagosnál több lesz az ipari alma, nagyon alacsonyak a felvásárlási árak. Az elmúlt évtizedekben jócskán visszaesett a hazai almafogyasztás is.

Idén 480-500 ezer tonna körüli almatermésre számít a tavalyi 520 ezer tonna után az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Takács Ferenc a Magyar Hírlapnak elmondta: az átlagosnál több lesz az ipari alma, ám a felvásárlási ár rendkívül alacsony, a termesztők csupán nettó 17-18 forintot kapnak a léalma kilójáért. 

Tavaly 23-24 forintról indult a kilónkénti felvásárlási ár, amely 36 forintig emelkedett. A jelenlegi nyomott felvásárlási ár ok a szakember szerint az, hogy a nagyobb vevők az európai sűrítménypiacon kivárnak a szerződéskötéssel, így a léüzemek most raktárra gyártanak. 

Egyre kevesebb almát esznek a magyarokForrás: Táfelspicc

Takács Ferenc szerint jó lenne, ha a magyar fogyasztók tudatos vevőként nemcsak az ár alapján vásárolnának, hanem a jóízű magyar terméket pártolnák. Míg a 80-as években 20 kilogramm felett volt az egy főre eső hazai éves almafogyasztás, addig ez napjainkban csupán 12 kilogramm.