18 évesnél fiatalabb nem lehetne közmunkás

borsó HÉTKÖZNAPI közmunka közmunkás mintagazdaság munka közben NÖVÉNY vidékfejlesztés program zöldborsó zöldség
Nyáregyháza, 2015. június 22. Egy közmunkás borsót szed Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel működik a helyi plébánián. A héthektárnyi termőföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik és a falu rászorulói között szétosztják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kormány a jelenlegi 16 évről 18 évre emelné a közmunkások alsó korhatárát, továbbá megszüntetné a foglalkoztatási szövetkezeteket.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító tervezet egyik pontja a közmunkások alsó korhatárának megemelése. Az indoklás szerint ez azért szükséges, mivel

a fiatalok az iskola befejezése helyett közmunkásnak állnak,

holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út – írja a Napi.hu.

A másik – szélesebb körben – jelentősnek mondható módosítás a jövő év első napjától megszünteti a foglakoztatási szövetkezeteket. A szövetkezeti törvény ezeket a szociális szövetkezetek speciális változataként definiálja. Ilyet alapítani legalább 500 magánszeméllyel és egy országos nemzetiségi – például roma – önkormányzat bevonásával lehet.

Egy közmunkás borsót szed Nyáregyházán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ellenőrzések során kiderült, hogy ezek a szövetkezetek – az alacsonyabb közteherre hivatkozva – azzal keresték meg a munkaadókat, hogy a munkavállalóikat léptessék be a szövetkezetbe, és attól kölcsönözzék vissza a dolgozókat.

Ez a lehetőség szűnik meg ez év utolsó napján. Egy kiskapu azért marad: amennyiben a kölcsönzési szerződés ennél később jár le, akkor a foglakoztatási szövetkezettel fennálló munkaviszony ez utóbbi időpontban szűnik meg.