Nyugdíjkáosz közelít, a nyugdíjrendszernek erre reagálnia kell

öreg idős házaspár házasság
Vágólapra másolva!
A hazai nyugdíjrendszer komoly kihívások előtt áll. Az évtized végéig az elmúlt évekhez képest 30 százalékkal többen érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt. A Ratkó korszak gyermekei még számíthatnak a boldog nyugdíjas évekre, de nem feltétlenül mondhatják el ugyanezt az Y generációsok, vagyis a mai 20-40 év közötti korosztály.
Vágólapra másolva!

A következő 3 év alatt több mint 300 ezren léphetnek ki a munkaerőpiacról. A „Ratkó gyerekek" komoly kihívások elé állítják a magyar nyugdíjrendszert, és a növekvő nyugdíjkiadások

előrevetítik a nyugdíjkorhatár folyamatos emelését.

Az Y generáció számára – ahhoz, hogy biztosítani tudja boldog nyugdíjas éveit – létfontosságúvá válik a nyugdíjcélú megtakarítás, amellyel a GfK Financial Intelligence 2015-ös kutatása szerint csupán a korcsoport 25 százaléka rendelkezik.

Természetesnek kell venni az öngondoskodást

A következő néhány évben

még nem kell számítani csökkenésre az állami nyugdíjak területén.

A probléma valószínűleg 2040 táján jelentkezik majd igazán, amikor a csökkenő népesség és a növekvő élettartam miatt az állami nyugdíjrendszer nem rendelkezik már annyi bevétellel, ami fedezni tudja a kiadásait – mondta Nagy Csaba OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Korhatáremelés és nyugdíjcsökkentés is jöhet

A nyugdíjkorhatár emelésével és az állami nyugdíjak csökkentésével fogják tudni ellensúlyozni az így keletkező hiányt, ez pedig a nyugdíjasok életszínvonalának romlását hozhatja. Az elmúlt években folyamatosan tájékoztattuk a lakosságot, hogy a nyugdíjak csökkenésével nem kell feltétlenül az élethosszig tartó munkát választaniuk. Egy tudatosan összeállított öngondoskodási portfólióval kipótolhatják az államtól kapott nyugdíjukat - mondja a szakértő.

Fontos az öngondoskodás, hogy olyan nyugdíjas élete legyen, amilyet szeretne Forrás: Dreamstime

Az öngondoskodási termékek piacán a lakosság és a szakértők körében is nagy népszerűségnek örvend az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás. Ennek oka az alacsony költségek mellett az, hogy szakértők kezelik az ügyfelek hosszú távú megtakarításait, nekik csak egy – később bármikor módosítható – befektetési portfóliót kell kiválasztaniuk a kockázatvállalásuk szerint.

További nagy előnye a pénztáraknak, hogy állami támogatásként éves 20 százalékos adó-visszatérítés vehető igénybe az egyéni befizetések után.