Jó hír a lakáseladás előtt állóknak

Kiadja lakását? - Így intézkedhet egyszerűen
http://www.dreamstime.com/stock-photos-realtor-apartment-giving-keys-to-couple-image18133973
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 13 évben világszerte jelentős mértékben estek az ingatlanközvetítői jutalékok. Nálunk ez egyelőre nem igazán látszik, de a szakértők szerint hazánkban is a csökkenés irányába mutatnak a tendenciák. Van persze itthon is olyan iroda, amelyik az európai átlagnak megfelelő díjért nyújt ingatlanközvetítő szolgáltatást. 
Vágólapra másolva!

Összességében az ingatlanközvetítői díjak csökkenése volt jellemző az elmúlt több mint egy évtizedben a világban. A Natalya Delcoure és Norm Miller által készített tanulmány szerint 2002 és 2015 között az általuk megvizsgált

32 országból 17 esetében csökkentek a közvetítői jutalékok,

mégpedig 34 százalékkal, míg 12 országban változatlanok maradtak.

Élen az észak-európaiak

A csökkenés elsősorban az északi országokban volt jellemző (átlagosan 24 százalékkal), míg délebbre stagnáltak a díjak. Svédországban például 70 százalékkal, 5 százalékról 1,5 százalékra esett a közvetítői jutalék mértéke. A velünk szomszédos országok nem szerepeltek a tanulmányban, viszont Oroszországban 7,5 százalékról 4 százalékra csökkent a jutalék mértéke.

Van ahol 1,5 százalékos jutalékkal dolgoznak az ingatlanosok dreamstime

Az észak-európai országokban általában

1,5-2 százalékos díjakkal találkozhatunk,

míg Németország, Franciaország vagy Olaszország esetében magasabbak, 4-5 százalékosak a jutalékok.

A kép tehát vegyes, de a lefelé irányuló tendencia a közvetítői díjakban egyértelműen kirajzolódik. Ebben szerepe lehet az internet terjedésének, és az online jelenlét miatti nagyobb versenynek, de a több éven át tartó ingatlanpiaci és gazdasági válság is közrejátszhatott.

Európa sok országára jellemző, hogy bizony csökkentek az elmúlt években az ingatlanközvetítői jutalékok, de már nálunk is látszik ez az irány – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

Itthon a 3 százalék körüli jutalék a megszokott

A Balla Ingatlaniroda már régóta 2,5-3 százalékos jutalékért kínálja szolgáltatásait, ami megfelel az európai átlagnak. Ezzel szemben a hazai irodák, különösen a legnagyobb franchise hálózatok ennél magasabb díjért dolgoznak.

Balla Ákos szerint egy

Ugyanakkor az is igaz, hogy a közvetítői díjaknak van egy olyan minimuma, ami alá nem lehet ígérni, különben az a szolgáltatás kárára válik. Ennek oka, hogy az ingatlanközvetítő munkája számtalan költséggel jár, ráadásul emellett az ingatlanos megélhetését is biztosítania kell.

Magyarországon is csökkenő tendencia figyelhető meg Forrás: Arne9001 | Dreamstime.com

Budapest belvárosában egy régóta működő ingatlanoshálózat is az elmúlt hónapokban csökkentette a jutalékát. Balla Ákos szerint ezek a jelek mind arra utalnak, hogy

az eddig jellemző 5-6 százalékos jutalékszint már nem fenntartható.

A szakértő szerint az ingatlanközvetítők – akik még nem tették meg – fokozatosan kialakítanak egy elfogadható, reális árszintet.