Nincs gond, lesz elég új lakás

kölcsön, hitel, lakásvásárlás
Vágólapra másolva!
Országosan 155 ezer, ebből Budapesten 45 ezer adásvételi szerződés megkötése várható 2016-ban. Új lakásokból országosan 10 ezer, ebből Budapesten ötezer lakást adnak át idén. Budapesten a legnépszerűbb beruházási helyszín a XIII. és a XI. kerület, vidéken Győr, Sopron és Szeged – derül ki az Otthon Centrum legújabb, őszi elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Centrum legújabb, őszi, Újlakás-monitor című felmérése szerint idén országosan Budapesten 270-nél több beruházás van folyamatban, ezekben összesen közel 17 ezer lakás épül, melyek 40 százaléka még vevőre vár. Ezzel szemben vidéken a régióközpontokban, 62 projektben, összesen 1660 lakás építése van folyamatban.

Országosan 155 ezer, ebből Budapesten 45 ezer adásvételi szerződés születhet idén Forrás: Dreamstime

A többi megyeszékhelyen összesen 1500 darab lakást hirdetnek. A fővárosban, a budai kerületekben az átlagos projektenkénti lakásszám 35, a pesti oldalon 62, vidéken 30 lakás épül átlagosan egy beruházás keretében.

A fővároson belül, a pesti oldalon

a legtöbb lakás a XIII. kerületben épül,

ahol több mint 50 beruházás, a fővárosi társasházprojektek közel negyede van a megvalósítás különböző fázisában. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. és XIV. kerület, melyek a fővárosi lakásberuházások 15, illetve 12 százalékát adják. Jelentős építkezések zajlanak még a Belvárosban és Buda néhány más kerületében is.

Forrás: Otthon Centrum

Budán a XI. kerület, Újbuda vezet, de nem elhanyagolható a II. és III. kerületben épülő projektek száma sem. A felsorolt kerületek adják a fővárosi folyamatban lévő beruházások közel háromnegyedét. Kerületenként egy-két beruházás ismert a külső pesti kerületek többségében, valamint a belvárosi I. és V. kerületben és dél-budai XXII. kerületben is.

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető szerint a projekteken belül kínált új lakások átlagos négyzetméterára (a lakás alapterületére vetítve) Budapesten 630 ezer forint. A legmagasabb fajlagos árak az V. és XII. kerületben jellemzőek, ahol a kínálati lakásár átlaga meghaladja 1 millió Ft/m2 értéket.

A legalacsonyabb árak a külső pesti kerületekre jellemzőek; 400 ezer Ft/m2 alatti lakásár jellemzi a XXIII. és XVI. kerületben a beruházók által kínált új lakásokat, de a többi külső pesti kerület árfekvése is félmillió forint alatt alakul négyzetméterenként. Ezzel szemben Budán a projektek átlagára mindenhol 500 ezer Ft/m2 felett alakul.

Forrás: Otthon Cenrtrum

Az árakat projektenként vizsgálva 300 000–1 400 000 Ft/m2 között igen széles sávban kínálják az új építésű fővárosi lakásokat. Az öt legdrágább projekt az II. és a XI. kerület hegyvidéki városrészeiben található.

Vidéken száz olyan társasház építése zajlik, melyek az online piactereken is megjelentek. A projekteken belül összesen 3000 lakás épül, amely a fővárosi beruházások töredéke, és a lakásszámok, valamint a fajlagos árak is jellemzően a felét teszik ki – 340 ezer Ft/m2 – a fővárosiakénak.

A legdrágább város Sopron

Sopron árai megegyeznek a külső pesti kerületek átlagárával, a legdrágább projekt lakására 500 ezer Ft/m2. Az árkülönbség jóval kisebb, mint a fővárosi projektek között. A legolcsóbb négyzetméterárral (235 ezer Ft/m2) nagykanizsai projekt rendelkezik. Szintén különbség a fővárosi újlakás-piachoz képest, hogy a vidéki fejlesztők általában egy-két projekttel rendelkeznek.

Mindössze négy projekt lakásszáma haladja meg a százat. A legnagyobb lakásszámú vidéki beruházás a kecskeméti Erzsébet Lakópark (230 lakás), ettől nem sokkal marad el Debrecenben a Füredi Lakópark II. üteme 227 lakással, illetve szintén a városban található a 150 lakásos Zöld Híd Lakópark. Győrben az Olimpia Sétány nevű projekten belül épül 200 lakás, amely a harmadik legnagyobb lakásprojekt a vidéki projektek közül.