Lassan annyiba kerül egy panel, mint egy téglalakás

lakáshitel
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan Szentendrén. Már küldik az értesítést a bedőlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelő. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A panellakások iránt még mindig óriási a kereslet Észak-Pest, azaz a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán. Áraik már egészen közel járnak a téglalakások négyzetméteráraihoz. Az elmúlt két év emelkedése után azonban stabilizálódni látszanak.
Vágólapra másolva!

Lényegi változás nem következett be az elmúlt fél év során a IV. és a XV. kerületek ingatlanpiacán.

– mondta Balla Frigyes, a két kerület Balla Ingatlanirodájának szakmai vezetője.

A kereslet már nem nőtt tovább az elmúlt néhány hónapban, mondta. Ugyanez jellemző egyébként az árakra is, vagyis számottevő áremelkedés már nincs sem panellakásoknál, sem a téglalakásoknál.

Mérsékelt a kereslet az új építésűek iránt

Változást az új építésű ingatlanok hozhatnak a piacra, de még nem érződik a hatásuk a használt ingatlanok árainál. A XV. kerületben egyébként sem jellemzőek az építkezések, de a IV. kerület esetében is csak néhány projektet tudott említeni a szakember. Ezek közül a legnagyobb az Árpád úton található 46 lakásos beruházás.

Már szinte ugyanaz az áruk a panel- és a téglalakásoknak Forrás: MTI/Mohai Balázs

Egyelőre túl nagy kereslet nem mutatkozik az új lakások iránt, ami szerinte egyrészt a 2018. év eleji átadásnak, másrészt a lakások viszonylag nagy alapterületének köszönhető.

A legkeresettebbek most a másfél-két szobás kislakások,

de a legkisebb méretű lakás, amit az említett projektben meg lehet venni, 56 négyzetméteres. Ennek az ára 29 millió forint, míg a legdrágább, 100 négyzetméter körüli lakásoké eléri az 50 millió forintot.

A csok nem mozgatja a kerület ingatlanpiacát

A kerületben még két-három kisebb, új építésű, 10-12 lakásos társasház található, de túl nagy érdeklődés irántuk sincs. Ami összefüggésben lehet a családok otthonteremtési kedvezményével, a csokkal, ami iránt szintén nincs túl nagy érdeklődés. Ez egészen pontosan a kerületi ingatlaniroda esetében azt jelenti, hogy havonta legfeljebb egy-egy érdeklődővel találkoznak, de amikor tájékoztatják őket a feltételekről, akkor a legtöbben inkább visszalépnek.

Mint Balla Frigyes rámutatott, a probléma ott van, hogy a csok iránt érdeklődők nagy része úgy gondolja, hogy a csokkal önerő nélkül tudnának lakást vásárolni. Ez azonban nem így van.

Hiszen a legolcsóbb új építésű lakás is 25-26 millió forintba kerül,

így ha az igénylő meg is kapja a 10 millió forintos támogatást és a 10 millió forintos hitelt, akkor is szüksége lenne legalább 5 millió forintnyi önerőre. Ez pedig sok esetben nem áll rendelkezésére.

Hitelre viszont egyre többen vásárolnak lakást. Míg két éve még a vevők mintegy 5-10 százaléka vett igénybe hitelt használt ingatlan vásárlásakor, addig jelenleg a 30 százalékot is eléri az arányuk.

Nincs olcsóság

A legkeresettebb kategóriába jelenleg a másfél szobás, 35 négyzetméteres panellakások tartoznak a IV. és a XV. kerületekben. Ezek ára 11-14 millió forint környékén alakul. A nagyobb méretű, 54-58 négyzetméteres panelekért 15-16 millió forintot adnak a vevők, de ha szépen fel van újítva, akkor akár 17 millió forintot is megér nekik.

A 68-71 négyzetméteres ingatlanok ára 16-20 millió forint között alakul.

Az árak tehát nem alacsonyak, és mint Balla Frigyes felhívta rá a figyelmet: a panelek árai emelkedtek az elmúlt két év során a legnagyobb mértékben a két kerület ingatlanpiacán.

Ezért a téglaépítésű lakások legfeljebb már csak 10-15 százalékkal kerülnek többe, mint az azonos méretű panelek. Családi házakra viszont kifejezetten mérsékelt a kereslet a két kerületben, az ingatlaniroda megbízásainak mindössze 5 százalékát teszik ki.