Budapest döntött, maga oldja meg a 3-as metró pótlását

M3-as metróvonal KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY mélyállomás metró metróállomás metrószerelvény
Vágólapra másolva!
A budapesti közgyűlés úgy döntött, hogy a 3-as metró felújításának idejére önerőből oldja meg a buszos pótlást. A pótláshoz szükséges buszokat a BKV átcsoportosítással, felújítással és új buszok vásárlásával fogja előteremteni.
Vágólapra másolva!

A főváros a BKV és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) útján gondoskodik a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása miatti szerelvénypótlásról - döntött október 26-án, szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A testület 23 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

A Főváros Közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy a BKV és a BKK vezérigazgatója útján gondoskodjon a 3-as metró felszíni pótlásának megszervezéséről a metróvonal infrastruktúrája rekonstrukciójának kezdő időpontjáig és a végrehajtás érdekében szükséges intézkedések haladéktalan megtételéről.

A BKV-nak kell előteremteni a buszokat

A járműpótlást a BKV a jelenlegi járműállománya forgalomszervezési átcsoportosításával, illetve a rendelkezésre álló beruházási források igénybevétele mellett járművásárlással és felújítással, továbbá a BKK a jelenleg már megkötött, érvényes és hatályos szolgáltatásbeszerzési szerződések opcióinak kihasználásával teszi meg.

Ha ehhez többletforrásra lesz szükség, akkor azt a Fővárosi Közgyűlés biztosítja majd a BKV és BKK jövő évi üzleti terve alapján.

A testület kimondta azt is, hogy a járműpótlás ne - a korábbi közgyűlési határozaton alapuló - új szolgáltatás megrendelése útján valósuljon meg. A Fővárosi Közgyűlés ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a BKK - az ajánlatkérői jogsértés hiányának megállapítása és a bírság eltörlése érdekében - kezdeményezzen jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a pótlóbusztendert megsemmisítő határozatával szemben. Ha a feltételek adottak, a BKK él majd a közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítésének igényével is.

Budapest önerőből fogja megoldani a 3-as metró pótlását a felújítás idejére Forrás: MTI/Jászai Csaba

Olcsóbb is lesz így

Tarlós István a napirend vitájában azt elmondta, kezdettől fogva nem a szolgáltatásvásárlást támogatta, és abba akkor mentek csak bele, amikor a kormány átvállalta az ebből származó többletköltségeket.

Nem tud tovább várni, ez lelkiismereti kérdés is - hangsúlyozta, megjegyezve azt, hogy olcsóbb is a városnak, ha "összeszedik" a buszokat.

Megjegyezte, fél évet vártak arra, hogy a kormány magyar buszgyártással kapcsolatos elképzelései érvényesülhessenek, ez azonban maradéktalanul nem sikerült. Tarlós István azt mondta, hogy a szolgáltatásvásárlás a főváros szempontjából "kockázatos, kalandos" és rendkívüli módon időhúzó.

A főpolgármester visszautasította, hogy a város hibázott volna a pótlóbuszokra vonatkozó kiírásoknál, és - mint mondta - a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) "képtelen határozata" kapcsán nem a BKK követett el hibát.

Nem várhatnak tovább

Tokody Marcell (Jobbik) azt mondta, hogy a közgyűlés most jutott el oda, ahol már februárban is tartott, akkor arról volt szó, hogy a BKV buszokat vásárol. Novembertől megindulhatott volna a felújítás, de a kormány miatt ez csak jövő márciusban következhet be.

Horváth Csaba (MSZP) jelezte: azzal értenek egyet, hogy nem várhatnak tovább, ugyanakkor kérte, hogy konkretizálják, miként biztosítják a megfelelő számú pótlóbuszt. Nem egy biankó csekkről akarnak szavazni - fogalmazott.

A BKV meg tudja oldani

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a BKV és a BKK tudja a 3-as metró szerelvényeit pótolni.

Forgalomszervezéssel, megkötött szerződések opcióval, használt buszok felújításával megoldható a szerelvénypótlás

- közölte.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója a KDB említett határozatát szakmailag nonszensznek, megalapozatlan nevezte. Elmondta, a 3-as metró műszaki meghibásodása miatti felszíni pótlásra tizenhárom különböző forgatókönyv készült, ebből kettő a teljes vonal pótlására vonatkozik. A vezérigazgató közölte: a déli szakasz felújításának megkezdéséhez körülbelül 70 pótlóbuszra lenne szükség. Ezt a feladatot minden bizonnyal meg tudják oldani - tette hozzá.