Sokan irreális nyugdíjban reménykednek

nyugdíj öreg öregek idős nyugdíjas gáz konyha
nyugdíj öreg öregek idős nyugdíjas
Vágólapra másolva!
Átfogó nemzeti stratégia készül a lakosság pénzügyi tudatossága és az öngondoskodás erősítése érdekében - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozta, hogy az öngondoskodást a pénzügyi tudatosság fejlesztésével kell javítani, és megemlítette, hogy

a lakosság mintegy harmada még mindig otthon tartja a pénzét,

44 százaléka pedig nem ismeri a befektetési formákat.

Az öngondoskodási formák között az egyik legelterjedtebbnek, legismertebbnek nevezte az

önkéntes nyugdíjpénztárakat.

Előnyük, hogy olcsón, hatékonyan és jól érthetően működnek, alacsony jövedelem mellett is reális nyugdíj-megtakarítást eredményeznek - mondta az NGM helyettes államtitkára a Portfolio Öngondoskodás 2016 című konferenciáján.

Sokan magasabb nyugdíjban reménykednek

Balogh László megjegyezte azt is, hogy

időskorra vetítve is a jobb életminőséget várják el.

Rámutatott: az önkéntes pénztáraknál a lakossági bizalom és kereslet erősödését, javulását jelzi, hogy 2007-ben a pénztári befizetések kétharmadát még a munkáltatók adták, míg tavaly a befizetések már közel 58 százalékát már az önkéntes kasszák tagjai teljesítették. Úgy ítélte meg, hogy vannak még tartalékok az önkéntes pénztári piacon, az egy főre jutó önkéntes pénztári vagyon alapján ugyanis a visegrádi országok megelőzik Magyarországot.

Forrás: BSIP/GRIMAUD / BSIP/Grimaud

Kiemelte: 44 önkéntes nyugdíjpénztár működik Magyarországon, mintegy 1 millió taggal, a kasszák szerepe az államadósság finanszírozásában is jelentős, mintegy 700 milliárd forintos állampapír-állománnyal rendelkeznek.

Hangsúlyozta, hogy

az állami nyugdíjrendszer stabil és megfelelő,

nemzetközi összehasonlításban a magyar nyugdíjkiadás hosszútávon fenntartható, az Európai Unió országai között a középmezőnyben helyezkedik el. A magyar nyugdíjkiadások az előrejelzések szerint kis mértékben csökkenni fognak a következő 50 évben - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Többen tudnak megtakarítani

A kedvező konjunkturális folyamatoknak, a devizahitelek kivezetésének, a személyi jövedelemadó mérséklésének, az alacsony inflációnak és a reálértelemben is robusztus bérdinamikának köszönhetően a lakosság megtakarítási lehetőségei érdemben javultak az elmúlt időszakban - mondta.

Hozzátette, a kormány az adókedvezményekkel, a lakosság állampapírokba történő befektetésének ösztönzésével, a lakás-előtakarékosság rendszerével mind-mind a lakosság öngondoskodási lehetőségeit kívánja támogatni, az állami segítségnyújtás mellett azonban az öngondoskodás egyéni felelősségvállalást is igényel a lakosságtól.