Így adózunk 2017-ben

adócsalás, pénzbehajtás, számla, számlatömb
Már annak is van érezhető gazdasági hatása, ha nagyobb az adófegyelem
Vágólapra másolva!
A gazdasági tárca benyújtotta az őszi adócsomagot az Országgyűlésnek, amelynek legfontosabb eleme a köztehercsökkentésen és a versenyképesség növelésén túl az adóbürokrácia csökkentése – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Amennyiben a javaslatot megszavazza a parlament, egyebek mellett nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint december 31-ig érdemes minden kisvállalkozónak átgondolnia a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszen jövőre a kétszeresére,

6 millió forintról 12 millióra nő a kata bevételi határa.

A katásoknál az eddigi 6 millióról 12 millióra nő a maximumbevétel összeghatára Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az értékhatár felemelésének köszönhetően még többeknek jelent jelentős adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt ez a jelenleg is népszerű adózás mód, amelyet eddig több mint 160 ezren választottak – írja a szaktárca.

Bővül az alanyi mentesség összege

Az áfában az alanyi mentesség értékhatárának

6 millióról 8 millió forintra

emelése nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz. Az új, 8 millió forintos limitnek köszönhetően még több vállalkozás választhatja 2017-től az alanyi mentességet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és fizetnie az államkasszának, sőt még áfabevallást sem kell benyújtania.

Változik az állami nászajándék is

Az első házasoknak

24 hónapig – gyermekáldás esetén is – jár a havi 5 ezer forintos állami „nászajándék”.

Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is.

Az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is Forrás: Dreamstime

A kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 80 százaléka jobban járna az NGM szerint. Jövőre az arány még tovább javulhat. A kormány támogatja a gyors növekedésű középvállalkozásokat is, ezért duplájára emeli a már kivázó cégeknél a kivaalanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.

Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehót fizetnie.

Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6, 14, 15, 20, 27 százalék) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14 és a 27 százalékos mérték marad fenn.

A startup cégekbe fektető vállalkozásokat adókedvezmény segíti, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig.

Jön a barátságos NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az EU legversenyképesebb adóhivatalává válik azzal, hogy azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel. Jövőre debütál az adóhivatal új szolgáltatása, az úgynevezett támogató eljárás, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankcionál,

hanem önellenőrzést javasol,

és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében – írták.

Még kaptak haladékot a kávéautomatát üzemeltetők

Az étel- és italautomaták a piaci szereplők kérésére az úgynevezett

automata felügyeleti egység (afe) nélkül még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek.

Még kapnak egy kis haladékot az étel- és italautomatát üzemeltetők Forrás: MTI/Nyikos Péter

Szintén a piaci igényeknek megfelelve az új jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek hatályba – ismerteti közleményében az NGM.