Már a dédunokák rovására is el lehet adósodni

belga zászló esernyő férfi belgium
20150531 - KORTRIJK, BELGIUM: Illustration picture shows a man with Belgian flag umbrella during the commemoration of the 75th anniversary of the Battle of the Leie (Lys), in Kortrijk, Sunday 31 May 2015. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER
Vágólapra másolva!
Elképesztően hosszú lejáratú, 50, 70 és 100 éves lejáratú államkötvényeket dob a piacra egyre több nyugat-európai ország, idén már 70 milliárd dollár értékben. Az alacsony kamatszinteket kihasználva a már most is kezelhetetlenül magas államadósságot úgy próbálják kozmetikázni, hogy beláthatatlan ideig maguk előtt görgethessék a tartozásokat.
Vágólapra másolva!

A mesterségesen leszorított jegybanki alapkamatok bizarr következményekkel is járnak. A nullaközeli vagy negatív hozamú, rövidebb lejáratú állampapírok mellett egyre több befektető hajlandó 50, 70 és 100 éves lejáratú állampapírt vásárolni csupán azért, mert a kamatszint egy-másfél százalékponttal magasabb. És ha van kereslet, egyre nagyobb a kínálat.

Százéves kötvényt dobtak piacra az írek Forrás: AFP/Paul Faith

Idén Olaszország, Franciaország, Belgium és Spanyolország élt a lehetőséggel, és piacra dobott 50 éves lejáratú állampapírokat,

Ausztria pedig 70 évre előre vállalt fizetési kötelezettséget évi 1,5 százalékos hozam fejében.


Írország és Belgium – privát befektetőknél – százéves kötvényeket is kibocsátott, amelyek éves kamata mindössze 2,3 százalék.

Adódik a kérdés, kinek és miért éri meg ilyen alacsony hozam mellett többgenerációnyi időre elköteleződni, és vállalni a világgazdaság teljesítményének hullámzásából fakadó kockázatokat.

Belgium százéves kötvényekkel védi magát. Forrás: BELGA/AFP/Kurt Desplenter/Kurt Desplenter

A hosszú távra befektető nyugdíjalapok és biztosítótársaságok nézőpontjából szemlélve a fejlett országok kötvényeinek többsége gyakorlatilag alig hoz hasznot, sőt, a Financial Times adatai szerint

a kamatcsökkenések következtében 13 ezer milliárd euró értékű állampapír ma már negatív hozamot „termel”,

többek között Svájcban és Japánban a központi bankok már jó ideje negatív alapkamatot alkalmaznak.

Erős motiváló erőnek tűnik az alacsony inflációs környezet, a tartósan lassú gazdasági fejlődés a nyugat-európai államokban, a technológiai fejlődés adta biztonságérzet, a lakossági megtakarítások folyamatos emelkedése, valamint az a tény, hogy ennyi időre sokkal nagyobb biztonsággal lehet ingatlanokba fektetni.

A hosszú időtávból következő kockázatok vállalása azonban még ezek ellenére is érthetetlennek tűnik,

hiszen nehezen garantálható, hogy ezek a gazdasági folyamatok több emberöltőn át ugyanígy fenntarthatóak.

A százéves futamidejű kötvények kibocsátására korábban csak elvétve láthattunk példát, főleg Nagy-Britanniában, és vállalati szinten, így például a Coca-Cola és a Disney dobott már a piacra „centenáriumi kötvényeket”.

Az utóbbi időben azonban a harminc évnél hosszabb lejáratú állampapírok eladása erőteljesen felfutott,

és idén már összesen 70 milliárd dollár értékben kerül a piacokra 50 évnél hosszabb lejáratú értékpapír a Financial Times értesülései szerint.

A közeljövőben Japán és Dél-Korea is bejelentkezik az extrém hosszú lejáratú kötvények piacán.

A kötvényekkel kapcsolatban ugyanakkor több jogos aggály is felmerül.

A legfontosabb, hogy több emberöltőre előre nem lehetséges megjósolni olyan gazdasági fejlődést, amely biztonságosan kitermeli a kamatokat, és lehetővé teszi, hogy az adósságot száz év múlva valóban visszafizessék az értékpapírok tulajdonosainak.

Olaszországban már most 138 százalékos a GDP-arányos államadósság Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A jegybankok laza monetáris politikája sem tartható fenn örökké, vagyis a tartósan alacsony kamatkörnyezetnek is egyszer vége szakad,

és akkor a kötvényhozamok szintje megemelkedik, így jobban megéri majd ott fialtatni a befektetéseket.

Az alacsony infláció szintjét sem lehet száz évre előre biztosra venni, még átlagban számítva sem.

A legütősebb érv azonban kétségkívül, hogy

a fejlett államok többségében már most túl magasnak számít az eladósodottság szintje,

amelyre legutóbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is figyelmeztetett, kiemelve, hogy a globális adósság már most meghaladta a világ GDP-jének kétszeresét.