Lefaraghatók a temetési költségek

Halottak napja mécses síremlék   temető mindenszentek
Salgótarján, 2011. november 1. Egy megemlékező gyertyát gyújt a régi központi temetőben Mindenszentek ünnepének napján, Salgótarjánban. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
A méltó végtisztesség megadása nem csak érzelmileg, hanem anyagilag is megterhelő. Vidéken egy hamvasztásos temetés ára 200 ezer forint körül van, Budapesten egy hagyományos temetés díja extra szolgáltatás nélkül is elérheti a 700-800 ezer forintot, vagy még ennél többet is.
Vágólapra másolva!

Egyre több idős ember érzi úgy, hogy nem akarja temetésének összegével a családját terhelni. A biztosítók ma már speciális kockázati életbiztosítások révén kínálnak kegyeleti biztosításokat.

Milliókba is kerülhet egy temetés

Ezek előnye, hogy előre meghatározott összeget fizetnek ki a biztosított halálakor, függetlenül attól, hogy haláláig – az első 1–3 év között megszabott várakozási időn túl – mennyi időn keresztül fizette a biztosítás díját.

Általában 50 éves kortól lehet elkezdeni a befizetéseket,

de a biztosítás megkötésére egészen 80 éves korig lehetőség van.

A temetéskor kifizetendő, előre meghatározott biztosítási összeg természetesen függ a belépési életkortól, valamint a havonta fizetett díj összegétől – mondta Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Forrás: MTI/Komka Péter

Míg például 56 évesen havi 3000 forint körüli összeget is elegendő fizetni félmilliós térítésért, addig 70 éves korban 5700 forint a havi díj. Magasabb díj vállalása esetén a szolgáltatás mértéke is jóval magasabb, milliós összeg is lehet.

A döntést az anyagi helyzeten kívül az is meghatározza, hogy milyen jellegű temetési szolgáltatásra tart igényt a biztosított, valamint az a döntés, hogy szeretne-e a temetésen kívül más célokra is költeni az összegből.

Bár a kegyeleti biztosítások élethosszig tartanak, a díjfizetés nem feltétlenül tart addig: általában 85 évnél húzzák meg azt a határt, amely felett a biztosított a továbbiakban már további fizetés nélkül is igényt tarthat a teljes szolgáltatásra.

Mintegy ötvenezer biztosított

Míg 2000 előtt leginkább csak a saját bankszámlán – vagy az asztalfiókban – volt lehetőségük az idős embereknek a saját temetésükre gyűjteni, 2006 körül már költségfinanszírozó biztosításokat is tudtak kötni erre a célra.

A karancslapujtői temető mindenszentek idején Forrás: MTI/Komka Péter

Ezeket a biztosításokat, amelyek a temetéssel kapcsolatban felmerülő tényleges kiadásokat fedezték, mára felváltották a jelenleg elérhető, fix összeget térítő életbiztosítási formák. Míg az előző konstrukció jelenlegi ügyfeleinek száma immár 8500 alá csökkent, a speciális életbiztosítást kötő ügyfelek száma immár elérte a 40 ezres szintet.

Kiegészítő szolgáltatások

A szolgáltatás

vagyis a teljes összeget a méltó végtisztesség megadására fordíthatják az örökösök – monta Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója.