Elkelt a Népszabadság kiadója, vége lehet a letelepedési kötvénynek

Népszabadság
Népszabadság
Vágólapra másolva!
Továbbra is rekordalacsony szinten van a munkanélküliség, a kiskereskedelmi forgalom sorozatban immár 38. hónapja bővült, Magyarország adósságcsökkenés szempontjából pedig az élmezőnybe került az unióban. Eladták a Népszabadság kiadóját, míg a kormány felülvizsgálja a letelepedési kötvények konstrukcióját. Drágul a benzin, és a jövő héttől már a lottózás is többe fog kerülni. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Jövőre 2,7 százalékkal nőhet a gazdaság

Idén továbbra is 2 százalékos gazdasági növekedésre, jövőre pedig a bruttó hazai termék (GDP) 2,7 százalékos emelkedésére számít a GKI Gazdaságkutató Zrt. A belső és külső egyensúly kedvező, az infláció szinte megszűnt, bár szeptemberben 0,6 százalékra erősödött, de az első kilenc hónap átlaga így is mindössze 0,1 százalék volt.

Adósságcsökkenés szempontjából az élen vagyunk az EU-ban

Miközben az euróövezet országainak nem sikerült lejjebb vinniük az államadósságuk GDP-hez viszonyított arányát tavaly július óta, addig Írország és Hollandia után Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben az államadósságát, derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből.

Magyarország 78,8 százalékról 75,6 százalékra szorította le az államadósságát,

miközben a külföldiek felé fennálló tartozás aránya mérséklődött, és az állampapírok ötöde a lakosság kezébe került.

Az Európai Unió az államadósság kezelése szempontjából kettészakadni látszik:

míg Görögország, Olaszország, Portugália és Belgium nem képes kikeveredni az adósságspirálból, addig a három balti állam, valamint Románia és Bulgária sikeresen leszorította az államadósságát.

A vásárlás és az autózás húzta fel a kiskeradatot

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, közölte a KSH.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása Forrás: KSH

Éves összevetésben

augusztusban már 38. hónapja nőtt megszakítás nélkül a kiskereskedelmi forgalom.

Továbbra is rekordalacsony szinten a munkanélküliség

A harmadik negyedévben 4,9 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, a múlt év azonos időszakához képest pedig 66 ezerrel kevesebben, 226 500-an voltak állástalanok, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A 15-64 éves korosztályban 67,1 százalékon állt a foglalkoztatottak aránya, 2,3 százalékponttal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest, míg

a foglalkoztatottak száma 126 ezerrel nőtt egy év alatt

és a harmadik negyedévben 4 millió 390 ezer volt.

Felülvizsgálják a letelepedési kötvények konstrukcióját

A kormány szándéka, hogy a finanszírozás kapcsán térjenek vissza a hagyományos eszközökhöz, de hogy ez milyen jogalkotási formát kap, azt nem lehet tudni, mert erről még nem beszéltek a kormányülésen, mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Közölte, hogy a letelepedési kötvény esetében nincsen külön út a kormányban. Szerinte vissza kell térni a klasszikus eszközökhöz. „Már hónapokkal ezelőtt utaltam arra, hogy

– mondta a miniszter.

Lázár János a letelepedési kötvény felülvizsgálatáról beszélt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hasonló véleményen van Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, aki pénteken szintén arról beszélt, hogy

a kormány újragondolja az államadósság finanszírozását, a letelepedési kötvény feltételeit.

Eladták a Népszabadság tulajdonosát

A sajtóban sokszor Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez kötött Opimus Press megvette a Mediaworksöt, a Népszabadságot kiadó céget.

Új tulajdonosa van a Népszabadság kiadójának Forrás: Origo

Az adásvételt a versenyhivatal jóváhagyta. Az

Opimus az egyik legnagyobb hazai lapkiadó tulajdonosa lett ezzel.

Mészáros Lőrinc a Borsnak adott interjújában azonban azt mondta, hogy nem ő vette meg a Népszabadságot.

Drágultak az üzemanyagok

Emelte 3-3 forinttal a benzin és a gázolaj árát szerdán a Mol. Az emeléssel

  • a benzin átlagára 349-350 forintra,
  • a gázolajé 364-365 forintra nőtt.
A benzin és a gázolaj fogyasztói árának alakulása Forrás: KSH

Magyarországon drágultak a legtöbbet a lakások

A társasházak építésére kiadott engedélyek száma több mint 230 százalékkal nőtt

Magyarországon az idei év második negyedében, ez pedig az Eurostat adatai szerint a legnagyobb bővülés uniós összevetésben, derül ki az Ingatlan.com összeállításából. Az elemzés szerint nemcsak lakásépítési kedvben, de az ingatlanárak drágulásában is Magyarország vezeti az európai uniós rangsort.

Lábadozik az építőipar

1341 építőipari céget töröltek 2016 harmadik negyedévében, ami még mindig magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, de az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva már kicsit szebb a kép.

Több száz milliárd forinttal csökkentek a nem teljesítő hitelek

A közép- és kelet-európai gazdaságokban tavaly csökkent a nem teljesítő banki kinnlevőségek összege, a térségen belül

a legnagyobb csökkenést Magyarországon mérték,

ahol 2,6 milliárd euróval (körülbelül 800 milliárd forint), 33,5 százalékkal csökkentek a nem teljesítő hitelek, közölte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Ennyien még nem várták az állami nyugdíjat

Soha ennyien még nem várták az államtól, hogy idős korukban gondoskodjon róluk. Ugyanakkor már negyedik éve nő azoknak a száma, akiknek van valamilyen banki, pénzpiaci megtakarításuk.

Így adózunk 2017-ben

A gazdasági tárca benyújtotta az Országgyűlésnek az őszi adócsomagot, amelynek

legfontosabb eleme a köztehercsökkentésen és a versenyképesség növelésén túl az adóbürokrácia csökkentése,

közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ha a javaslatot megszavazza a parlament, egyebek mellett nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.

Drágul a lottó a jövő héttől

Drágulnak az ötös és a hatos lottó, a skandináv lottó, a Joker és a Puttó játékai,

a fogadóknak november 6-ától 250 forintot kell egy játékért fizetniük.

250 forint lesz egy alapjáték Forrás: Thinkstock

Az InfoRádió szerint azok, akik öthetes szelvényeket vásárolnak, már tapasztalhatták az áremelést, hiszen ezek a többszöri sorsoláson érvényes termékek már korábban, október 9-től drágultak.

Egy tucat vállalat állt a budapesti olimpia mellé

Tizenkét vállalat, közte több nemzetközi csúcsmárka magyarországi képviselete és a telekommunikációs, pénzügyi, személyszállítási és ingatlanpiaci szektor regionális piacvezető cége állt Magyarország és Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázata mellé.

Visszavenné az állam a MÁV Cargót

Visszavásárolná az állam a MÁV teherszállító cégét, amit 2008-ban adott el az osztrák szövetségi vasútnak 102 milliárd forintért. A Magyar Idők szerint magas szintű kormányzati egyeztetések folynak a Rail Cargo Hungaria – az egykori MÁV Cargo – részleges visszavásárlásáról.

A KDNP újra bevezetné a szabad vasárnapot

Még idén benyújtja a KDNP azt a törvénymódosító javaslatát, ami garantálná a havi két szabad vasárnapot. A vasárnapi boltzár kormányzati visszavonása után is ragaszkodnak a kereszténydemokraták a mostaninál több szabad vasárnaphoz, egy szakszervezet már támogatja is.

Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő, a Vállalkozásfejlesztési Kabinet vezetője ugyanakkor azt mondta a Magyar Időknek, hogy még az ősszel az Országgyűlés elé kerül a Fidesz-frakció törvénymódosító javaslata, amely a kötelező vasárnapi boltzár eltörlése után az ágazatban foglalkoztatott munkavállalók rendezetlen helyzetén könnyítene. Öt kérdést vizsgálnak, de

ezek közül egy sem szól arról, hogy ismét törvény korlátozza az üzletek nyitvatartási idejét.

Bürokrata ország vagyunk?

A Világbank készített egy olyan rangsort, amelyben azt nézték meg, hogy melyik országban mennyire könnyű vagy nehéz vállalkozást indítani. A listát Új-Zéland vezeti és Szomália zárja. Magyarország a 41. helyet érte el a 190-ből.

85 milliárd dolláros felvásárlás a médiapiacon

A nagy online cégek fúzióit és felvásárlásait dollármilliárdok, bukások és hatalmas hüledezések kísérték. Hamarosan egy minden eddiginél nagyobb céges bekebelezés következhet.

Az AT&T felvásárolja a Time Warnert,

jelentette be a két cég a múlt hét végén. A mobil- és internetszolgáltató 85 milliárd dollárnyi (körülbelül 24 000 milliárd forint) készpénzt és saját részvényt adna a tartalomgyártó konglomerátumért.

A londoni bankoknak már csomagolniuk kéne

Lassan már csomagolniuk kellene a Londonban is jelen lévő nemzetközi bankoknak, hiszen ekkora méretű vállalatoknál nem egy-két hét alatt szokták lezavarni a költözéseket. Márpedig nagyon úgy fest, hogy ha nem lesznek olyan alkuk, amelyek a brexit ellenére is lehetővé tennék a maradásukat, akkor mindenképpen menniük kell.

Állam a csőd szélén

Csúnya véghez közeledik Hugo Chávez három évvel ezelőtt meghalt venezuelai elnök „szocialista forradalma”: Caracasban szerdán utcai összecsapások voltak a Chávez által utódjának jelölt Nicolas Maduro elnök hívei és ellenfelei között, és a politikai válságot az ország történelmének legmélyebb gazdasági krízise súlyosbítja.

Tüntetés Caracasban Forrás: AFP/Federico Parra

A politikai káoszba süllyedő dél-amerikai ország az államcsőd szélén áll, és

maga a csoda, hogy még eddig fizetőképes maradt.

Venezuela óriási olajtartalékokon ül, az utóbbi másfél évtized felelőtlen és populista gazdaságpolitikájának összes hibája azonban az olajárak esése után felszínre került.

A belga kormánynak sikerült megegyezni Vallóniával a CETA-ról

Határozatlan időre elhalasztották az unió és Kanada közt kötendő szabadkereskedelmi egyezmény aláírását, mert a belga kormány nem tudott megállapodni Vallónia tartománnyal az egyezmény elfogadásáról, azonban ezt a bejelentést követően nem sokkal sikerült megegyezni a tartománnyal.

Több mint száz díjat és illetéket törölnek el Romániában

Másfél hónappal a parlamenti választások előtt rekordsebességgel, egyhangúlag döntött a törvényhozás.

Óriási iramban vásárolja fel a világot Kína

Tíz év leforgása alatt a 12-szeresére nőtt Kína külföldi befektetéseinek összege, amely már meghaladja az évi 206 milliárd dollárt, jócskán túlszárnyalva az amerikai terjeszkedést.

A gyengébb euró miatt az utóbbi időben inkább Európában vásároltak

a kínai állami hitelekkel segített nagyvállalatok, amelyek erős globális pozíciókat építettek ki a válság után. A cél, hogy az exportvezérelt és energiafüggő ázsiai nagyhatalom minél több lábon álljon, sőt még presztízsberuházásokat is kiharcoljon.