A románok bizakodóbbak, mint a magyarok

bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY kéz papírpénz pénz pénztárca TÁRGY TESTRÉSZ
Budapest, 2012. augusztus 10. Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Minden ötödik magyar pozitívan látja az ország gazdasági helyzetét, derült ki egy felmérésből. A megkérdezettek szkeptikusak az anyagi helyzetükkel kapcsolatban, de 30 százalékuk így is javulást vár a háztartási költségvetésüket illetően. A válaszadók csupán 7 százaléka tart a munkanélküliségtől, ugyanakkor egy váratlan, nagyobb kiadás 55 százalékukat hozná nehéz helyzetbe.
Vágólapra másolva!

A magyarok és a kelet-közép-európai válaszadók több mint harmada a megélhetéssel kapcsolatos mindennapi kiadások fedezését tartja leginkább aggasztónak, de sokan a rendelkezésre álló jövedelem kiesésétől is tartanak, derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) által végzett nemzetközi reprezentatív kutatásából. Összesen 8 ezer embert kérdeztek meg, és a felmérésben Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Litvánia vett részt.

Tavalyhoz képest a munkanélküliség miatt a vizsgált európai országokban csak minden tizedik válaszadó aggódik. A felmérés szerint

Magyarországon a helyzet még pozitívabb, a megkérdezettek csupán 7 százaléka fél a munkanélküliségtől.

A románok a legbizakodóbbak

A megkérdezettek negyede úgy gondolja, hogy a következő 12 hónapban javulni fog országának gazdasági helyzete, míg a válaszadók egyharmada szerint romlik majd. A megkérdezettek közül a románok voltak a legbizakodóbbak, míg

a lengyelek látták a legsötétebben saját hazájuk kilátásait.

A románok 46 százaléka szerint javul országuk gazdasági állapota a következő 12 hónapban, és jóval 40 százalék alatt volt azok aránya, akik szerint romlik majd a helyzet. Ezzel szemben a lengyelek 44 százaléka mondta azt, hogy romlik majd országuk gazdaságának állapota a következő egy évben, derült ki a felmérésből.

Pesszimisták a magyarok Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tavalyhoz képest csökkent a szkeptikusok aránya Magyarországon, idén a válaszadók 37 százaléka szerint a következő tizenkét hónapban nem változik hazánk gazdasági helyzete, míg minden ötödik megkérdezett javulást vár a jövőben.

Pesszimisták a magyarok a pénztárcájukat illetően

Az európai válaszadók 44 százaléka úgy gondolja, javulni fog anyagi helyzete a következő egy évben, 15 százalékuk szerint pedig negatívak a kilátások. A megkérdezett országok közül

Bulgáriában és Romániában a legbizakodóbb, míg Magyarországon és Szlovákiában a legpesszimistább a lakosság.

Bár a magyar válaszadók kevésbé számítanak optimistának a felmérésben részt vevő országok között, 30 százalékuk javulást vár anyagai körülményeit illetően, illetve 43 százalékuk szerint háztartásuk helyzete változatlan marad. Azok a magyarok, akik pozitívan látják a jövő évet – a többi európai válaszadóhoz hasonlóan –, leginkább bevételeik emelkedésétől várják a javulást, olvasható a cég közleményében.

Tekintettel arra, hogy a felmérésben részt vevő országok lakosainak jelentős hányada nem rendelkezik megtakarítással,

minden második válaszadónak problémát jelentene egy hirtelen, nem várt kiadás.

Legnagyobb arányban a lengyelek (62 százalék) válaszolták azt, hogy nehezen tudnák kezelni a helyzetet. A románok érzik leginkább biztosnak pénzügyi helyzetüket, csak 45 százalékuk gondolja úgy, hogy problémás lehet egy nem várt kiadás fedezése, míg a magyar válaszadók 55 százalékának okozna komoly fejtörést egy ilyen váratlan szituáció. Ezzel szemben, a vizsgált európai országok átlagához (18 százalék) képest a magyarok 21 százalékának egyáltalán nem okozna jelentősebb gondot egy hirtelen felmerülő kiadás, derült ki a felmérésből.