Magyarország is csábítja az uniós bankfelügyeletet

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2016. augusztus 12. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági növekedés legfrissebb adatait értékelő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A brexit miatt az EU bankfelügyelete el fogja hagyni Londont. Hogy hova mennek, azt még nem döntötték el, de Magyarország is pályázik, mint lehetséges új székhely.  
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió több fontos intézményét és nyugati nagyvállalatok nagyobb csoportját is Magyarországra csábítaná Londonból a kormány. A kabinet a múlt héten már hivatalosan is beadta pályázatát az EU bankfelügyeletének ide költöztetéséért, és az ország hamarosan versenybe szállhat az uniós gyógyszerhatóságért is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A cégeket az adózás egyszerűsítésével nyernék meg.

A magyar kormány megpróbálja kihasználni, hogy a britek kilépése miatt a következő időkben több fontos intézmény és nagyvállalat is elhagyhatja Nagy-Britanniát. A nemzetgazdasági miniszter a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy számos uniós szervezet központja jelenleg Londonban található, az érintett felügyeletek és hatóságok a jövőben biztosan más országba teszik át székhelyüket.

Varga Mihály szerint Magyarország szerepét, befolyását növelhetné, ha az Angliából elköltöző intézmények egyike, vagy akár több is közülük Budapesten találna új otthonra. A miniszter úgy vélekedett, gazdasági előnyök egész sora is fűződhetne ahhoz, ha az uniós bankfelügyelet székhelye ezentúl nálunk lenne.

– tette hozzá.

Varga Mihály általánosságban hozzátette, ezekben az esetekben Magyarország azt kínálhatja fel, hogy megfelelő körülményeket teremt az EU szervezeteinek működéséhez, vagyis hazánk garantálná a legfontosabb infrastrukturális feltételeket. A cégekért folytatott versenyben hazánk is megpróbál részt venni – mondta.

Varga szerint jól jönne Magyarországnak, ha itt lenne az EU-s bankfelügyelet Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szerinte a legfontosabb feladat most az adóeljárás, az adóadminisztráció egyszerűsítése. Rámutatott: a múlt héten benyújtott őszi adócsomagot éppen a különféle bürokratikus terhek lazításáért alakította ki a szaktárca. Ez ügyben további lépések is várhatók – jegyezte meg a tárcavezető.