A Századvég közgazdásza szerint van realitása a 40 százalékos béremelésnek

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Reális, hogy öt éven belül akár 30-40 százalékkal megugorjanak a reálbérek Magyarországon, mondta a Magyar Időknek György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza.
Vágólapra másolva!

A szakértő egy interjúra reagált, amelyet a Portfolio.hu beszámolója szerint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője adott a Bloombergnek. György László szerint

ekkora bérnövekedéssel megugrana az életszínvonal, és itthon maradnának a magyar munkavállalók,

nem Nyugat-Európába mennének dolgozni.

Nagyok a bérkülönbségek

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Nyugaton lényegesen magasabb a GDP-ben mért bérhányad. Miközben a bruttó hazai termékben mért különbség a nyugat- és kelet-európai országok között háromszoros, addig a bérkülönbség négy-ötszörös. György László kiemelte, hogy a gazdasági növekedés és a bérhányadban mutatkozó különbség felszámolása együtt lehetővé tenne 2021-ig egy 40 százalékos béremelkedést.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a szerdai szakszervezeti egyeztetéseket követően a lapnak elmondta, hogy a csütörtökön folytatódó bértárgyalásokon ragaszkodnak a járulékcsökkentéssel együtt járó béremeléshez, és továbbra is a létminimum szintjének elérését helyezik előtérbe a következő két évben a minimálbérnél.