Gyógyszer is járna a bankfelügyelet mellé

nk20160323
Félárbócon az uniós zászlók az Európai Közösség brüsszeli székháza előtt
Vágólapra másolva!
Nagy a verseny az európai uniós bankfelügyeletért és a gyógyszerhatóságért; a kormány a britek kilépése miatt Londonból Magyarországra csábítaná az intézményeket, azonban erős a konkurencia.
Vágólapra másolva!

Nem csak az európai uniós bankfelügyeletet, hanem a gyógyszerhatóságot is Magyarországra csábítaná a kormány. Mindkét szervezet a brexit miatt készül elhagyni eddig otthonát, Londont.

Sokan Frankfurtba helyeznék a bankfelügyeletet, a luxembourgiak ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy hagyományosan az ő városuk a pénzügyi szolgáltatások központja. Madrid mind a bankfelügyeletért, mind a gyógyszerhatóságért "kemény pályázatot" nyújtott be, utóbbit azonban nagy valószínűséggel Franciaországba költöztetik - mondta Gálik Zoltán, a Budapest Corvinus Egyetem docense.

A lengyelek azt hangoztatják a bankfelügyeletért folytatott küzdelemben, hogy a hivatalnak továbbra is az eurózónán kívül kellene maradnia - tette hozzá a szakértő. Megjegyezte, hogy az intézmények földrajzi elhelyezkedésének elsősorban szimbolikus a jelentősége.

A tagállamoknak kell majd dönteniük Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A bankfelügyeletnél csupán 160 embert alkalmaznak, a gyógyszerhatóság ennél nagyobb, 850 munkavállalót foglalkoztat - mondta Gálik Zoltán, hozzáfűzve, hogy mindkét hivatalban magasan képzett szakemberek dolgoznak. Az uniós intézmények új székhelyéről az EU szervei döntenek majd, a tagállamoknak megállapodásra kell jutniuk egymással - közölte a szakértő.