Megint a letelepedési kötvény volt terítéken

letelepedési államkötvény kötvény
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (green for price falling) at a stock broekrage house in Nantong city, east China's Jiangsu province, 19 January 2015. Chinese equities plunged the most in six years on Monday (19 January 2015), led by brokerages, after regulatory efforts to rein in record margin lending sparked concern that speculative traders will pull back from the world's best-performing stock market. The Shanghai Composite Index slumped 7.7 percent to 3116.35 at the close, the steepest drop since June 2008.
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága egyhangú szavazással döntött arról, hogy visszavonja múlt szerdai döntését, amely az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég működési területét terjesztette volna ki.
Vágólapra másolva!

A bizottság ülésén Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke elmondta: már múlt héten szerdán jelezte, hogy új ülést hívnak össze, mivel a kormányzat részéről több nyilatkozat elhangzott arról, hogy a kormány az egész letelepedési kötvény feltételrendszerének megváltoztatását, illetve az államadósság finanszírozásának újragondolását tervezi.

Tóth Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke azt indítványozta, hogy

Szakács László (MSZP) ehhez kapcsolódva elmondta, úgy tűnik, hogy a letelepedési kötvények ügyének folyamatos említésével a gazdasági bizottságban egyfajta marketingtevékenység folyik.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik)

élesen bírálta a bizottság múlt heti döntését,

"hazaárulásnak" nevezte azt, hogy a testület a kormánypárti többség szavazatával az egyik forgalmazó cég tevékenységének kiterjesztéséről határozott.

Kósa Lajos szerint a letelepedési kötvény átmeneti konstrukció, amire 2010 és 2012 között, amikor "nagyon nagy bajban volt Magyarország", szükség volt, de ma már okafogyottnak tűnik. Forrás: Imaginechina/Xu Congjun

Z. Kárpát Dániel kiemelte: a forgalmazó vállalkozások között "gyalázatos cégek" is vannak, ráadásul komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelent, hogy Irak területén is lehet ilyen kötvényt forgalmazni. Ő is javasolta, hogy még hétfőn függesszék fel az összes forgalmazói engedélyt.

A bizottság kormánypárti képviselőinek többségi szavazatával

elvetették Tóth Csaba javaslatát.

Kósa: A letelepedési kötvény jelentéktelen ügy

A Fidesz-frakció szerint

a letelepedési kötvény jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításához képest,

ezért nem indokolt, hogy jobbikos javaslatra az alkotmánymódosítás előtt szavazzanak a letelepedési kötvény megszüntetéséről – mondta Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a házbizottság hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

"A letelepedési kötvény az

és teljes mértékben indokolatlannak tartjuk, hogy ezt összekössük bármivel" – jelentette ki a frakcióvezető, aki szerint Magyarország védelmét és a hazaszeretetet nem lehet feltételekhez kötni.