A Moody's felminősítette Budapestet

Budai Vár Duna, Erzsébet híd, szabadság híd, Holtan találták meg a Budapesten eltűnt ausztrál férfit
Vágólapra másolva!
A magyar államadós-osztályzathoz hasonlóan a Budapestre külön megállapított adósbesorolást is felminősítette a Moody's pénzügyi szolgáltató csoport európai regionális és városi önkormányzatokra szakosodott hitelminősítő részlege. Budapest adósbesorolását így az eddigi "Ba1"-ről egy fokozattal "Baa3"-ra javították. Az új osztályzat besorolása stabil. A döntést egyebek között a magyar gazdaság javuló működési környezetével indokolták. 
Vágólapra másolva!

A hétfő éjjel Londonban bejelentett lépés közvetlen előzményeként a Moody's globális hitelminősítési szolgálata, a Moody's Investors Service pénteken a magyar államadós-besorolást is ugyanilyen mértékben, "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította,

visszaemelve Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A fővárosi besorolás javításához fűzött indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy megítélése szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

Felminősítette Budapestet a Moody's Forrás: MTI/Beliczay László

A Moody's várakozása szerint az aránylag jó nemzetgazdasági szintű növekedés fenntartható, és ez a központi kormányzati juttatások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat majd a fővárosi bevételekre.

A cég szerint a budapesti adósbesorolást alátámasztja a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata,

amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik, mindez pedig a város erőteljes likviditási helyzetének egyik pillére.

A budapesti osztályzat meghatározó tényezői között van a város döntő szerepe a nemzetgazdaság teljesítményében, valamint

a nagyon alacsony adósság, amely 2015-re a működési bevételek 3 százalékára esett vissza a 2012-ben mért 97 százalékról.

A cég szerint a besorolás az ambiciózus budapesti beruházási kiadási terveket is tükrözi, amelyek középtávon valószínűleg az adósság jelentős növekedésével járnak majd. A budapesti osztályzat mindemellett tükrözi a tömegközlekedés finanszírozásából eredő költségvetési nyomást, és azt is, hogy a fővárosnak a jelenlegi keretek között csak korlátozott ellenőrzése van saját működési bevételei felett – áll a Moody's elemzésében.