Múlófélben a piaci pánik

amerikai elnökválasztás 2016 Donald Trump tőzsde Peking
Peking, 2016. november 9. A tőzsdei árfolyamokat nézik befektetők egy kijelzőn Pekingben 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/EPA/Ho Hvi Jang)
Vágólapra másolva!
Donald Trump győzelmének hírére a reggeli átmeneti gyengülés után a forint visszaerősödött a 305,5-ös szintre, és minimális visszaesés után a BUX is korrigált. A piacokon kezdenek megnyugodni a kedélyek.
Vágólapra másolva!

A reggeli kis mértékű visszaesés után jól tartotta magát a forint és a BUX is Donald Trump választási győzelmének hírére, miközben a nyugat-európai tőzsdék is kezdenek magukra találni. A reggeli pánikhangulat lecsengőben van, és az olaj kivételével kapaszkodnak vissza a nyersanyag árak is, jelenleg a mexikói pezó számít a legnagyobb vesztesnek.

A magyar piacokra nincs közvetlen hatása az amerikai választásnak

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a magyar eszközök jól állták a sarat a piaci felfordulás közepette, melynek oka

a régió jó megítélése, Magyarország csökkenő államadóssága, az alacsony államháztartási hiány és a pozitív folyó fizetési mérleg.

Másrészt alacsony az exportkitettségünk az amerikai piacot illetően és a múlt pénteki felminősítésünk is sokat számít. Németh Dávid hangsúlyozta, hogy

a magyar piacokra egyébként is csak közvetett hatással van az amerikai elnökválasztás eredménye.

A forint a reggeli 307-es szintről 305,5-re erősödött az euróval szemben, a BUX pedig a reggeli kis mértékű visszaesés után már csak minimális mínuszt mutat.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az Origónak hangsúlyozta, hogy a kezdeti pánik kezd lecsengeni, visszakapaszkodnak a tőzsdei mutatók, melynek egyik legfőbb oka, hogy Trump kifejezetten békés hangot ütött meg első nyilatkozatában.

A tőzsdei árfolyamokat nézik befektetők egy kijelzőn Pekingben az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/EPA/Ho Hvi Jang) Forrás: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

Suppan kiemelte, hogy a forint és a BUX is csak rövid távon mutatott kilengést, sokat számít, hogy az államháztartási mutatók kifejezetten kedvezőek, és a magyar részvények is jó eredményeket produkáltak.

Az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez (NAFTA) tartozó

Mexikó azonban nagyon megsínyli Trump győzelmét, a pezó több mint tíz százalékot zuhant reggel, amelynek oka, hogy a republikánus jelölt már korábban beígérte a NAFTA feltételeinek újratárgyalását,

szerinte ugyanis az egyezmény hátrányos az amerikai gazdaságra és sok munkahely megszűnéséhez vezetett. Mexikó exportjának zöme az Egyesült Államokba irányul, így nem véletlen az idegesség.

A Citi Bank elemzői szerint a régiós valuták csak átmenetileg gyengülhetnek az elnökválasztási hírekre, mivel

a közép-kelet-európai térség sokkal kevésbé kitett az amerikai gazdaságnak, mint az euróövezet nyugat-európai tagállamai.

A régiónk leginkább a nyugat-európai országokon keresztül kapcsolódik az USA gazdaságához, és az amerikai növekedés esetleges megtorpanását főleg a német export visszaesésén keresztül lehetne érzékelni.