A Telekom megemelte idei célkitűzéseit

telekom logo vállalat T
Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat jóval meghaladó harmadik negyedéves eredményeket közölt a Magyar Telekom, a távközlési szolgáltató megemelte a 2016-ra vonatkozó bevétel- és EBITDA-célkitűzéseit.
Vágólapra másolva!

A társaság részvényeseire jutó adózott eredmény 33,2 százalékkal 12,44 milliárd forintra nőtt, az árbevétel pedig 4,7 százalékkal 150,6 milliárd forintra mérséklődött a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest. A Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus 11,5 milliárd forint nettó eredményt és 148,8 milliárd forint bevételt jelzett előre.

A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény 10 százalékkal javult, 53,8 milliárd forint lett a harmadik negyedévben. (A Telekom pénzügyi jelentése a BÉT honlapján, ezen a linken olvasható.)

Az egy részvényre jutó nyereség 11,95 forint az egy évvel korábbi 8,96 forinttal szemben.

A Telekom az idei árbevétel-várakozását 595 milliárd forintra emelte a korábban várt 580-590 milliárdról, valamint 193 milliárd forint körüli EBITDA eredményre számít a korábban várt 187-191 milliárd helyett.

A várakozásokat meghaladó harmadik negyedéves eredményeket közölt a Telekom Forrás: Origo

Az év első kilenc hónapjában 443,8 milliárd forint árbevételt és 153,2 milliárd forint EBITDA-t ért el a vállalat, a bevétel 6,3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első három negyedévinél, míg az EBITDA 6,7 százalékkal meghaladja a bázisidőszakit. A nettó eredmény tavalyhoz képest 41,7 százalékkal 34,5 milliárd forintra emelkedett az idén szeptember végéig.

Emeltek a célkitűzéseken

Christopher Mattheisen vezérigazgató a jelentéshez fűzött kommentárjában azzal indokolta a célkitűzések javítását, hogy

  • a Digi várhatóan nem lép be a mobilpiacra 2016-ban,
  • a vásárlóerő pedig tovább növekszik, emellett
  • az árbevételhez továbbra is hozzájárulnak a lakosságiáram-szolgáltatásból származó bevételek,

mivel erről a piacról 2017 márciusáig nem tervez kilépni a Telekom.

A Telekom részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémiumkategóriájában kereskednek. A papír 486 forinton zárta a szerdai kereskedést, árfolyama nem változott az előző naphoz képest. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 490 forint, a legalacsonyabb 386 forint volt.