MNB: Budapesten nőnek, vidéken csökkennek a lakásárak

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a főváros és az egyéb települések közt megfigyelt különbség a lakásárak tekintetében, derült ki az MNB-lakásárindex legfrissebb, második negyedéves értékeiből. A budapesti lakásárak tartós és dinamikus emelkedése tovább folytatódott 2016 második negyedévben, a lakásárak négy százalékkal nőttek ezen időszak alatt a fővárosban, míg a Budapesten kívüli városokban valamelyest csökkentek, a községekben pedig stagnáltak a lakásárak.
Vágólapra másolva!

2016 második negyedéve során a lakásárak változása az egyes településtípusok szerint jelentős különbséget mutatott, olvasható az MNB friss lakásárindexében.

Budapesten a lakásárak nominális értelemben négy százalékkal emelkedtek a második negyedévben, míg a Budapesten kívüli városok esetében két százalékos csökkenést, a községek esetében pedig stagnálást tapasztalhattunk.

Éves összehasonlításban kifejezve a fővárosban 25,3, a vidéki városokban 4,9, a községekben pedig 3,2 százalékos lakásár változásnak felelnek meg. A városi lakásárak második negyedéves változásában az egyes régiók között több eltérést is meg lehet figyelni. Észak-Magyarország volt az egyetlen régió, ahol nem csökkent a városi lakások ára, míg a többi régióban mindenhol mérséklődést tapasztalhattunk.

Az MNB-lakásárindex településtípusonként (2010=100%) Forrás: MNB

A legnagyobb mértékben a közép-magyarországi városokban csökkentek a lakásárak, mintegy 5,8 százalékkal. A lakásárak éves dinamikája Budapestet leszámítva a közép-dunántúli városok esetén a legmagasabb. 2016 második negyedéve során a részindexekből számított MNB-lakásárindex alapján nem folytatódott érdemben a lakásárak növekedése.

Országos szinten a nominális lakásárak éves dinamikája lassult a második negyedév során, és 10,1 százalékot tett ki.


– Az ingatlanpiaci folyamatok a gazdaság szinte minden szereplőjére hatással vannak, a háztartások vagyonán belül pedig jellemzően az ingatlan jelenti a legnagyobb elemet – mondta az Origónak Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője.

Banai Ádám főosztályvezető, MNB, Magyar Nemzeti Bank Fotó: Polyák Attila - Origo

Hangsúlyozta, hogy a vállalati szektor leginkább az építőiparon keresztül kapcsolódik az ingatlanpiachoz, és


Banai aláhúzta, hogy a jegybank számára éppen ezért kiemelten fontos, hogy az ingatlanpiaci folyamatokat nyomon kövesse, és minél részletesebb képet kapjon róla. Az októberében bemutatott MNB-lakásárindex család éppen ezt a célt szolgálja.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A piacon eddig jelenlevő lakásárindexekkel szemben a nemzeti bank által publikált mutatók az országos folyamatoknál mélyebb, részletesebb képet adnak a hazai lakóingatlanok piacán zajló folyamatokról.


Ezek alapján jól látható, hogy

míg 2001 és 2013 közötti időszakban nagyjából együtt mozgott az ingatlanok ára a vidéki városokban, a vidéki községeken és a Budapesten, de 2013-2014-től érdemi különbség figyelhető az eltérő településtípusok között.


2013-tól a budapesti ingatlanárakban már fordulatot láttunk, sőt igen erőteljes emelkedés indult el. Ezt csak jóval mérsékeltebb tempóban követték a vidéki városok ingatlanárai.

A főosztályvezető szerint a vidéki községekben

Eközben a vidéki városokban az emelkedés 19,2 százalékos volt, míg a községekben csak 9,2 százalék.


A régiós bontás további fontos eltéréseket mutat – emelte ki a szakember. A nyugat-dunántúli városokban már 2013-ban megállt az ingatlanárak csökkenése, míg a többi régióban legalább 2014-ig folytatódott a csökkenés. Sőt, az észak-magyarországi régió városaiban csak 2015-től láthatunk némi áremelkedést.
Banai Ádám úgy fogalmazott, hogy a legfrissebb, 2016 második negyedéves adatok még inkább rávilágítanak arra, miért különösen fontos a földrajzi és településtípusonkénti különbözőségek vizsgálata.

A második negyedév folyamán a korábbinál alacsonyabb mértékben ugyan, de még mindig enyhén emelkedett az országos lakásárindex.

A részletesebb megbontás ugyanakkor mutatja, hogy ez már kizárólag a budapesti árak emelkedésének volt köszönhető. A vidéki településeken már szinte mindenhol enyhén csökkentek az árak az első negyedévhez képest – tette hozzá Banai Ádám.