Öt év múlva eltűnhet kkv-szektor

vállalkozói hitel
Vágólapra másolva!
Miközben összeurópai probléma a fiatalok munkanélkülisége, Magyarországon kiemelkedően aggasztó a helyzet. Az egymillió magyarországi vállalkozó csupán 27 százaléka 40 év alatti, a 40 év alatti önfoglalkoztatók száma pedig csupán hozzávetőleg 65 ezer fő. Az ország leggazdagabb üzletasszonya, Kósa Erika és az ország egyik leggazdagabb üzletembere, Demján Sándor mégis a fiatalokban látja a jövőt: ingyenes előadásokkal buzdítják cégalapításra a fiatalokat.
Vágólapra másolva!

Ha az önfoglalkoztatásban dolgozók száma a következő években nem kezd el gyarapodni, akkor a kkv-szektor léte, működése és gazdasági jelentősége is veszélybe kerülhet - közölte az Opten. A magyar vállalkozók háromnegyede 40 év feletti. Amennyiben ez szám nem változik a

a gazdasági szintérről.

November 14-én indul a Fiatal Vállalkozók Hete programsorozat, amelynek keretein belül ingyenes előadásokkal segítik a vállalkozás előtt álló vagy már saját céggel rendelkező fiatalokat. Kovács Patrik a FIVOSZ elnöke azt mondta, idén kulcsszerepe lesz a rendezvénynek,

hiszen a statisztikai adatok alapján egyre kevesebb fiatal vállalkozik,

csökken az önfoglalkoztató fiatalok száma, és a felsőoktatási hallgatók többsége sem saját cégében képzeli el a jövőjét.

Az egymillió magyarországi vállalkozó közül csupán 210 ezer a 40 év alatti,

a 40 év alatti önfoglalkoztatók száma pedig csupán hozzávetőleg 65 ezer fő

egy friss, 2016-os adat alapján. Az önfoglalkoztatók létszámának csökkenése elsődlegesen abból adódik, hogy a 40 év alattiak 2015-ben közel fele annyian vállalkoztak, mint 2000- ben tették.15 év alatt az ezredfordulón 25-39 évesek mind kiléptek a fiatal vállalkozói korcsoportból, és helyettük egy új generáció lépett be, amelynek túl kockázatos a vállalkozói lét.

A legutóbbi felmérések szerint a magyar egyetemisták-főiskolások 83 százaléka alkalmazottként szeretne munkába állni a diploma megszerzése után és

csak 6 százalékuk gondolja úgy, hogy saját vállalkozást indít.

Öt évvel későbbre vonatkozó karrierterveik szerint viszont már csak 47 százalékuk látja magát foglalkoztatottként, 35 százalékuk úgy véli, akkorra már saját vállalkozását vezeti.

A Fiatal Vállalkozók Hete rednezvényen ott lesz az ország egyik leggazdagabb üzletembere, Demján Sándor is. Akitől a fiatalok további ösztönző és tanulságos gondolatokat hallhatnak, valamint megismerkedhetnek az ország leggazdagabb üzletasszonya, Kósa Erika sikertörténetével és további példaértéket képviselő előadó útmutatásával is.

A magyar vállalkozók háromnegyede 40 év feletti, ha ez szám nem változik a magyar kkv-k 5-6 éven belül eltűnhetnek a gazdasági szintérről Forrás: Dremastime

A budapesti helyszínek mellett, vidéki nagyvárosokban is megrendezik a Fiatal Vállalkozók Hete programsorozatot. A belépés a hét minden napján ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Az online regisztrációs lap a fivosz.hu oldalon található.