Zuhan a világpiacon az olaj ára

olajkút benzinkút
OKLAHOMA CITY, OK - FEBRUARY 12: A motorist fills his car with gas at a gas station near an oil field pumping rig February 12, 2016 in Oklahoma City, Oklahoma. Earlier this week gas stations were posting cheaper prices, many lower than $1.10 a gallon, but most gas stations in Oklahoma City were posting higher gas prices today. Prices are expected to start inching upward as spring approaches and refiners begin to throttle back on production to combat oversupply at the same time that demand begins to rise. J Pat Carter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Három hónapja a legalacsonyabb olajárral kereskednek a világpiacon a jövő évre is áthúzódó túlkínálat növekvő valószínűsége miatt.
Vágólapra másolva!

Délután a Brent olajtípus ára hordónként 44,24 dolláron állt, 1,14 százalékkal a napi kezdés alatt, a WTI pedig 42,79 dollárt ért, 1,43 százalékkal csökkent.

Az értékpapírpiacokon a múlt héten

a Trump-ralli megemelte a részvényindexeket és a dollár árfolyamát, árcsökkenést vont maga után azonban a nyersanyagok körében, beleértve az olajat is.


Az olajpiacon ugyanis egyre kevésbé tartják valószínűnek, hogy megállapodás jönne létre az OPEC és szervezeten kívüli olajtermelő országok között a termelés befagyasztásáról, esetleg csökkentéséről.

Olajkút Oklahomában Forrás: AFP/2016 Getty Images/J Pat Carter

Az OPEC a múlt pénteken tette közzé októberi termelési adatait, ami napi 236 ezer hordóval haladta meg a szeptemberit és az így elért napi 33,64 millió hordó kitermelési rekordnak számít. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt csütörtöki jelentése pedig arról szólt, hogy az OPEC októberben napi 33,83 millió hordó olajat hozott felszínre. Az OPEC ugyanakkor a jövő évre vonatkozóan nagyobb világpiaci túlkínálatot jelzett előre, mint az IEA.