A Fitch megerősítette a magyar adósbesorolást

Fitch Ratings
NEW YORK, UNITED STATES - MAY 21: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, is seen on the photo in New York, United States on 21 May, 2014. Leading financial institutions of country are present at Wall Street and they are regarded as not only USA's crucial economic points but also heart of the world economy. They dominate the economic situation of country with their decisions and statement of numbers. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings megerősítette Magyarország „BBB mínusz” osztályzatú adósbesorolását, és annak stabil kilátását is változatlanul hagyta, közölte az amerikai tőzsdezárást követően honlapján a hitelminősítő. Magyarország államadós-minősítése így a Fitchnél is a befektetési ajánlású kategória alapszintjén maradt. Az NGM szerint a hitelminősítői besorolásokban további javulás várható.
Vágólapra másolva!

A Fitch pénteki minősítésével befejeződött a magyar szuverén osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálati programja. A devizában és forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzata továbbra is „BBB mínusz”, amely a Fitchnél is befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A folyó fizetési mérleg többletének köszönhetően az elmúlt években sikerült csökkenteni a külső adósságot, ugyanakkor az év végére várhatóan 74 százalékra csökkenő GDP-arányos államadósság még mindig nagyon magas, közölte honlapján a Fitch. A hitelminősítő a pénteki döntéséhez fűzött kommentárjában a gyenge bankszektorra és az unortodox gazdaságpolitikára is kitért. A Fitch szerint utóbbi hozzájárult az alacsony beruházási hajlandósághoz, és hatással van a növekedési potenciálra is.

Mit vár Magyarországtól a Fitch?

A hitelminősítő prognózisa szerint a magyar gazdaság az idén 2,1 százalékkal fog nőni, míg 2017-ben és 2018-ban 2,6 százalékkal bővülhet a GDP. A költségvetési hiány idén 1,7 százalékos lesz, míg jövőre 2,4, 2018-ban pedig 2,2 százalék. A GDP-arányos államadósság 2018-ra 71,4 százalékra fog csökkenni a 2015. év végi 74,7 százalékról.

Újabb felminősítéseket vár az NGM

A magyar gazdaság jelenlegi helyzete és pozitív kilátásai alapján további javulást vár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a hitelminősítői besorolásokban is, derült ki a tárca péntek esti közleményéből. „A magyar gazdaság jó teljesítményének további erősítése és a versenyképesség javítása érdekében a kormány 2017-től – többek között – bérfelzárkóztatást és járulékcsökkentést javasol” – közölte az NGM. A minisztérium szerint

a hitelminősítői besorolásokban további javulás várható,

hiszen az ötéves magyar állampapírok hozama már alacsonyabb, mint a lengyel kötvényeké, „pedig Lengyelország hitelminősítése három fokozattal jobb”.

Az elemzők nem vártak felminősítést

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője nem várt felminősítést. Szerinte a legtöbb, ami várható volt, az az, hogy a magyar adósbesorolás kilátásán javítanak – stabilról pozitívra. A hitelminősítők „fölfelé mindig óvatosabbak” az elemző szerint.

– hangsúlyozta az Origónak Török Zoltán, aki szerint

a nagy lépéseket már mindhárom hitelminősítő meglépte az idén,

azaz Magyarország ismét a befektetési kategóriában található.

A szakértő további felminősítéseket vár a jövőben, de úgy véli, hogy ennek „olyan nagyon nagy jelentősége már nincsen”, ugyanis minőségi különbség a között van, hogy egy adós befektetésre ajánlott kategóriában van, vagy nem.

Az elemzők nem vártak felminősítést Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Török Zoltán szerint a magyar makrogazdasági adatok rendben vannak, legalábbis azok mindenképpen, amelyek érdeklik a hitelminősítőt:

  • gazdasági növekedés: a következő években visszatérhet a 3 százalékos, illetve az e feletti növekedés, azonban az idén még inkább a 2 százalékhoz lesz közelebb a GDP-bővülés;
  • költségvetési politika: marad a viszonylag visszafogott, szigorú költségvetési politika, ugyanis a kormány elkötelezett az alacsony hiány mellett – még akkor is, ha jön néhány lazító intézkedés, de a költségvetési hiány a 3 százalékos határ alatt marad;
  • államadósság: a GDP-arányos adósságráta tovább csökken.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint a legnagyobb valószínűsége (60 százalék) annak volt, hogy a Fitch nem dönt a magyar adósbesorolásról – erre van lehetősége a hitelminősítőnek, ugyanis az uniós szabályozás arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák a szuverén adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

Arra, hogy a Fitch változatlanul hagyja a magyar besorolást, 30 százalék esélyt láttak az Equilornál, míg a legvalószínűtlenebb forgatókönyv (10 százalék) szerintük az volt, hogy stabilról pozitívra javítják az adósbesorolás kilátását.

Amikor a Fitch májusban felminősítette Magyarországot, akkor azt mondta, hogy ha

  • tovább mérséklődik a külső eladósodottság,
  • csökkenő pályán marad az államadósság, és
  • a GDP-növekedés a vártnál erősebb lesz,

akkor újabb felminősítések jöhetnek. A fenti három kritériumból az első kettővel nincsen különösebb probléma Kiss Mónika szerint, ugyanakkor a gazdasági növekedésünk az idén egy kicsit gyengébb lesz.

Ezt várták Londonban is

Hasonlóan látták a londoni elemzők is: a TD Securities például előrejelzésében azt írta, hogy a Fitch nemrég minősítette fel a magyar szuverén osztályzatot, és a ház ennek alapján péntekre nem várt újabb osztályzatmódosítást.

Magyarország a Fitchnél is a befektetési kategória alapszintjén található Forrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

A jelenlegi besorolás változatlanul hagyásának valószínűségére utalt az is, hogy a magyar minősítésre – a másik két hitelminősítőhöz hasonlóan – a Fitch stabil kilátást tart érvényben. A kilátás módosítása ugyanakkor nem előfeltétele az osztályzat megváltoztatásának: például a Standard & Poor's a legutóbbi két magyar felminősítést úgy hajtotta végre, hogy előzőleg nem javította stabilról pozitívra az osztályzati kilátást.

Érett a felminősítés

A Fitch Ratings májusban, a Standard & Poor's szeptemberben, míg legvégül novemberben a Moody's Investors Service is visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. Jelenleg

mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategória alapszintjén tartja nyilván a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósságot.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője korábban azt mondta az Origónak, hogy

már régóta indokolt volt a felminősítés,

ráadásul tavaly óta minden jelentősebb vizsgált mutató javult. Az elemző szerint a novemberi felminősítés mellett szólt, hogy

Észak- és Nyugat-Európa a legbiztonságosabb

A Fitchnél az Európai Unión belül – ahogy a régiónkban is – jelenleg Romániának és Bulgáriának van hasonló („BBB-”) adósbesorolása. Az EU-n belül a Fitchnél jelenleg a befektetésre nem ajánlott kategóriában Portugália („BB+”), Horvátország („BB”), Ciprus („BB-”) és Görögország („CCC”) van.

Az a fenti térképen is jól látható, hogy a hitelminősítőnél az unió perifériáján található országoknak van rosszabb adósbesorolása, míg az északi és nyugati államok jobb osztályzatokat kapnak.

A környező országok közül pedig csak Szerbiának („BB-”) és Ukrajnának („B-”) van rosszabb hitelbesorolása, mint Magyarországnak, míg a Fitch szerint a régió legkevésbé kockázatos tagállama Ausztria („AA+”).

A Fitch felülvizsgálatával befejeződött a magyar államadósság hitelminősítői elbírálásainak idei programja, ugyanis a három nagy nemzetközi cég vizsgálati menetrendjeiben Magyarország az év hátralévő részében már nem szerepel.