Az alapkamat nem változott, de a kamatfolyosó igen

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, de tovább, 1,1 százalékról 0,95 százalékosra szűkítette a kamatfolyosót.
Vágólapra másolva!

A testület az egynapos

hitelkamatot 15 bázisponttal 1,05-ről 0,9 százalékra csökkentette,

míg az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon tartotta.

Az alapkamathoz nem nyúlt a monetáris tanács Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az MNB irányadó kamatának változatlansága nyomán a három hónapos jegybanki betétre fizetett

jegybanki kamat változatlanul 0,9 százalék,

és ugyanerre a szintre húzták most le - az egynapos fedezett hitel kamata mellett - az egyhetes fedezett hitel kamatát is, amely eddig 10 bázisponttal magasabb, 1,0 százalékos volt.

Ismét sikerült meglepnie a piacokat

A várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az alapkamathoz az MNB Monetáris Tanácsa, de így sem maradtak teljesen változatlanok a kamatkondíciók.

A kamatfolyosó már nem egyszerűen aszimmetrikus az alapkamat körül, hanem az alapkamat maga is a kamatfolyosó felső szélén van.

Emellett az egyhetes fedezett hitel kamatát is csökkentette az MNB, a korábbi 1% helyett ez is 0,9 százalékos szinten áll a holnapi naptól - közölte Oszlay András, a Takarékbank elemzője.

Gyengült a forint

A kamatok csökkentésével az MNB a hitelezés növelésére, illetőleg a külföldi források leépítésére igyekszik ösztönözni a bankokat, bár ez utóbbi már jelentős részben bekövetkezett. A forint már a bejelentést megelőző órában gyengülőbe fordult az euróval szemben, és a

308 alatti szintekről a 309-es szint közelébe kúszott,

a kamatdöntés bejelentése óta is itt tartózkodik - közölte elemzésében a Takarékbank.