Az Európai Központi Bank hazavágta a német kötvénypiacot

Európai Központi Bank,  görög témához
The headquarters of the European Central Bank (ECB) towers next to a column with the ECB logo in Frankfurt am Main, Germany, 07 September 2016. Europe's highest monetary authorities gather for their next session on 08 September 2016. Photo: ARNE DEDERT/dpa
Vágólapra másolva!
Rekordmélységbe süllyedt a kétéves német államkötvények hozama, mert lehet, hogy az Európai Központi Bank (EKB) meghosszabbítja a jövő márciusáig meghirdetett kötvényvásárlási programját.
Vágólapra másolva!

A Schatz néven ismert német állampapírok hozama mínusz 0,75 százalékra csökkent, miután kedden, hónapok óta először, mínusz 70 százalékra esett. Az ING bank elemzője szerint a hozamcsökkenés az okozza, hogy növekszik a fedezethiány, mivel a bankok, pénzpiaci alapok, biztosítók és más befektetők a repópiacon gyakran helyeznek el egymásnál fedezetként rövid lejáratú német államkötvényeket rövid távú finanszírozási ügyletek során.

- mutatott rá Benjamin Schroeder, az ING stratégája.

Az Európai Központi Bank központja Frankfurtban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Az EKB tavaly márciusban indította el kötvényvásárlási programját. Az eredetileg másfél évre tervezett program futamidejét decemberben további minimum hat hónappal hosszabbította meg a kormányzótanács, a 60 milliárd eurós keretösszeget pedig idén áprilisi hatállyal emelte 80 milliárd euróra.

A program keretében már jóval

több mint ezermilliárd eurót pumpált az euróövezeti jegybank a pénzügyi rendszerbe, ami azt eredményezte, hogy számos befektető a készpénz bőségével küzd.


A Schatz hozama végül elrugaszkodott napi mélypontjáról és 8 bázisponttal mínusz 0,68 százalékra emelkedett, miután az Európai Központi Bank jelezte, hogy igyekszik több kötvényt kölcsönadni, megakadályozandó az 5500 milliárd eurót mozgató repópiac befagyását. A kétéves német államkötvény holland megfelelőjének hozama mínusz 0,71 százalékról mínusz 0,66 százalékra, a franciáé pedig mínusz 0,62 százalékról mínusz 0,57 százalékra nőtt.