Indul a karácsonyi roham a boltokban

B Black Friday  fekete péntek bevásárlás árleszállítás
MADRID, SPAIN - NOVEMBER 27: Workers of the consumer electronics company Media Markt wear Black Friday shirts while attending customers during 'Black Friday' discounts on November 27, 2015 in Madrid, Spain. Originating in the USA as a sales day following the Thanksgiving holiday, 'Black Friday' is becoming an increasinglyduring popular shopping day in Spain. After years of stagnation the Spanish economy grew 1% in the second quarter of 2015 on the back of a strong consumption drive according to government statistics. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A napokban kezdődik a karácsonyi roham a boltokban, amely egészen december 24-ig tart majd. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta, hogy becslések szerint az idén is növekszik a forgalom, körülbelül 5%-kal. Ez azt jelenti, hogy a decemberi teljes forgalom túllépheti az 1000 milliárd forintot. Vámos György azt monda az Origónak, hogy csak ünnepi – karácsonyi és szilveszteri asztalra való – élelmiszerre 90 milliárd forintot költünk ilyenkor.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb roham a bronz- és aranyhétvége között lesz

2016 eddig eltelt időszakában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 5%-kal nőtt az áruházak, boltok értékesítése. Ez már önmagában azt vetíti előre, hogy nagy karácsonyi roham várható 2016 decemberében – hangsúlyozta Vámos György. Azt is hozzátette, hogy a legnagyobb vásárlási hullám a bronz- és aranyhétvégék közötti időszakban várható. Ilyenkor még azok a boltok is kinyitnak, amelyek egyébként vasárnap nincsenek nyitva. Sok áruház pedig hétköznap is meghosszabbítja a nyitvatartást. Bár a szakszervezet azt kezdeményezte, hogy december 24-én délben zárjanak be a boltok, a kormány úgy döntött, ahogyan az előző években is,

délután kettőig tartanak majd nyitva az üzletek.

Vámos György szerint ez jó döntés, ugyanis sok vásárló az utolsó perceket is kihasználja az ajándékvadászatra. A kereskedők ebben az időszakban minden dolgozót berendelnek, ugyanis ebben az ágazatban is nagy a munkaerőhiány – ilyenkor valóban minden eladóra, pénztárosra szükség van. December 25-én és 26-án viszont továbbra is zárva lesznek az üzletek. Az első nagyobb roham mától várható – mondta a főtitkár. Arról viszont nincs adat, hogy pontosan mennyivel nő ilyenkor, november végén a forgalom. Elsősorban a webáruházak, de néhány hagyományos bolt is csatlakozott már a „fekete péntek" nevű akcióhoz, ilyenkor nagyobb leárazással várják a vásárlókat.

Fekete péntek Madridban Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Denis Doyle

Nagyobb forgalom lesz, mint tavaly volt

A kereskedők arra számítanak, hogy decemberben a korábbi évekhez hasonlóan tovább nő a forgalom. A karácsonyi és szilveszteri ünnepi ételek – a hal, tojás, virsli, pezsgő – forgalma is emelkedik majd.

Az előzetes számítások szerint 5%-kal nőhet az áruházi költekezés, ami továbbra is kiemelkedő.

De még az sem zárható ki – hangsúlyozta Vámos György –, hogy még ennél is magasabb lesz a növekedés. Azért várják a kereskedők ezt a forgalmat, mert több gazdasági területen folyamatos volt béremelés, decemberben pedig egyre több vállalkozásnál további juttatásokat, prémiumokat is osztanak – így az emberek zsebében is több pénz lesz.

Nemcsak az általános decemberi forgalom emelkedik majd a kereskedők számítása szerint, hanem külön-külön többet költenek majd az emberek az élelmiszerekre és az ajándékokra is.

2016-ban előreláthatóan az ünnepi asztalra valókra, továbbá az ajándékokra egyaránt 90-90 milliárd forintot költhetnek a vásárlók. Az év végi ünnepekre ezek alapján összesen legalább 180 milliárd forintot költhetnek majd a családok.

Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, nagyrészt különböző játék, könyv, műszaki cikk, számítástechnikai, elektronikai termék, ruhaféle, illatszer, vagy éppen valamilyen háztartási felszerelés lesz a fenyőfák alatt. Természetesen az ünnepekre időzített újdonságokból ugrik meg leginkább egy-egy árucsoporton belül az ajándékvásárlás – nem véletlen, hogy ilyenkor – karácsony előtt, ősszel dobják piacra a gyártók is az új termékeiket, mert várhatóan ezekből fogy majd a legtöbb.

90 milliárdot költenek várhatóan ajándékokra az emberek Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

Cserebere és akciók

Akinek nem tetszik az ajándék, vagy nem jó, vagy van már belőle kettő, az ünnepek után viheti vissza abba az áruházba, ahol azt vásárolták – mint mindig. Ezeket a kereskedők többnyire kicserélik – bár jogszabály erre nem kötelezi őket. Minden esetben kell vinni a nyugtát is, és persze az ajándéknak hibátlannak kell lennie.

Karácsony után leárazások várhatók Forrás: AFP/Oli Scarff

Akciók, leárazások karácsony előtt nem várhatók jelentős mértékben.

Korábban, a válság évei alatt – 2008 után – már ilyenkor is leárazásokkal csalogatták a kereskedők a vásárlókat – mondta Vámos György. De 2013 óta erre nincs szükség, reklám és akciók nélkül is folyamatosan emelkedik a forgalom. Persze az a kereskedő, aki már látja december 20-án, hogy rajta marad az áru, ha nem adja olcsóbban, akciókat hirdet majd, de ez lesz a ritkább. A két ünnep között viszont várható, hogy bizonyos termékeket jóval olcsóbban megkaphatnak majd a vásárlók – az akciók pedig januárban is megmaradhatnak.