Trump egyszerre akar elnök és üzletember lenni

Donald Trump gazdaságpolitika
US Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally at the Treasure Island Hotel in Las Vegas on June 18, 2016. / AFP PHOTO / JOHN GURZINSKI
Vágólapra másolva!
Donald Trump nem akar megválni üzleti érdekeltségeitől csak azért, mert elnökké választották. Pedig a két szerep párhuzamosan számos esetben üti egymást. Vannak ugyanis helyzetek, amelyeknél más számít jó döntésnek az elnök Trump és az üzletember Trump számára. 
Vágólapra másolva!

A demokrata párt azt várja a politikustól, hogy váljon meg üzleti érdekeltségeitől, bizonyítva hogy nem akarja majd saját meggazdagodását segíteni az elnöki székből - közölte a BBC News.

Erre egyébként semmilyen jogszabály nem kötelezi Trumpot,

de az ország elnökei jellemzően így cselekedtek a múltban.

„Elméletben tökéletesen tudnám vinni az üzleteimet és igazgatni az országot párhuzamosan" - mondta az elnök.

500 cég, 1000 milliárd forint

Az ingatlanmágnás vagyona a Forbes becslése szerint 3,7 milliárd dollárra (kb. 1000 mrd. Ft.) rúghat, vállalatbirodalmához pedig mintegy 500 cég kötődik ilyen-olyan szálakkal. Ez a portál szerint zavaros ügyekhez és érdekkonfliktusokhoz vezethet a politikus Trump és az üzletember Trump között.

Erre-arra

Jó példa erre a Washingtonban frissen megnyílt Trump International Hotel. A szállodába főleg olyanok szálltak meg az elmúlt hetekben, akik az elnök beiktatása miatt érkeztek a városba. A szálloda ráadásul állami telken fekszik.

Azaz az üzletember Trump bérli a politikus Trumptól.

Donad Trump állítólag telefonon arra kérte Argentína elnökét, Mauricion Macrit,

hogy intézze el egy ottani Trump Torony építési engedélyét.

Az értesülést, mindkét politikus cáfolta.

Elnök és üzletember Forrás: AFP/John Gurzinski

Törökországban is kódolva van egy potenciális érdekkonfliktus. Trump ugyanis üzleti kapcsolatban van a politikai életben sokáig aktív Dogan családdal, akik idén kegyvesztettekké váltak Recep Tayyin Erdogan elnök szemében, és elítélték őket üzemagyag-csempészés vádjával. Aydin Dogan ártatlannak, és egy politikai tisztogatás áldozatának vallotta magát.

Hivatalos beadvány

Ben Cardin demokrata szenátor a jövő héten egy hivatalos beadványban kéri majd Trumpot, hogy váljon meg üzleti érdekeltségeitől.