Hétezerrel nőtt a külföldiek kezében lévő ingatlanállomány

lakáshitel, ingatlan, lakáskulcs, ingatlanfedezet
Vágólapra másolva!
A külföldi vásárlók lépést tartanak a magyar lakáspiac növekedésével, 2013 és 2015 között az évi 89-134 ezer adásvétel 6-7 százalékát adták. Ráadásul a szóban forgó időszakban többet vásároltak, mint amennyi eladtak, így a kezükben lévő lakásállomány az elmúlt 3 évben több mint 7 ezer ingatlannal nőtt - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. A külföldiek Budapesten magas presztízsű ingatlanokat keresik, de a határmenti településeken és a nyaralóövezetekben is aktívak.
Vágólapra másolva!

A magyar lakóingatlanpiac jelentős növekedést ért el az elmúlt években. Az adásvételek száma 2013-ban csak 89 ezernél járt, egy évvel később 114 ezernél,

2015-ben pedig már 134 ezernél tartott a piac,

ami 28, illetve 17,5 százalékos éves növekedést jelentett. A lakáspiac élénkülésével a részben befektetési céllal vásárló külföldiek aránya valamennyire csökkent a lakáspiacon, de az általuk támasztott kereslet stabilnak mondható - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Több célpontjuk is van

Európai uniós vagy egyéb állampolgársággal rendelkező külföldiek 2013-ban 6452 ingatlant vettek Magyarországon, 2014-ben már 7650-et, 2015-ben pedig 8330-at, tehát az adásvételek 6-7 százalékát adták ezekben az években. A vásárlások mellett egy részük az eladói oldalon is megjelent, 2013 és 2015 között 15 ezer magyarországi ingatlantól váltak meg.

Leggyakrabban a német, szlovák és román állampolgárok vásároltak magyarországi ingatlant 2015-ben Forrás: AFP

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a külföldiek szerepéről azt mondta, hogy az adatok alapján jóval több lakást vettek, mint amennyit eladtak, ennek eredményeként, azaz több mint

7 ezer ingatlannal nőtt a külföldiek kezében lévő állomány.

A szakember hozzátette, hogy az elmúlt 3 évben a 2015-ös árrobbanás évében vásárolták a legtöbb ingatlant a külföldiek.

Ezzel egybevágnak az ingatlan.com külföldiek érdeklődését bemutató adatai, 2015-ben több mint 220 ezer külföldi látogatója volt az ingatlan.com angol és német nyelvű oldalainak, ami csúcsot jelent.

Tavaly leggyakrabban

a német, szlovák és román

állampolgárok vásároltak magyarországi ingatlant. Az elemzés szerint a szlovák és román állampolgárok a határmenti településeken, a németek a nyaralóövezetekben is vásároltak ingatlanokat, de Budapest is a célpontok között szerepelt.

Az angol nyelvű oldalainkon elsősorban az eladó és kiadó fővárosi lakóingatlanokat keresik. A német nyelvű oldalakon a budapesti lakások mellett a dunántúli - Vas és Győr-Moson-Sopron megyei lakásokat és házakat keresik, és sokan érdeklődnek Balaton-parti és a Tisza-tó mellett ingatlanok iránt.