Egyre több pénzmosást lepleznek le

Vatikáni bank, pénzmosás, 3000 milliárd euró kamu kötvényben
Vágólapra másolva!
Fél év alatt mintegy 4500 bejelentést tettek a bankok és más pénzügyi szolgáltatók a NAV pénzmosás elleni irodájánál, amely több száz esetben saját, NAV-os vizsgálatot kezdeményezett, továbbá több száz másik esetben a rendőrségnek, illetve a nemzetbiztonsági szerveknek segített adatokkal. 
Vágólapra másolva!

Hat hónap alatt csaknem 4500 pénzmosás gyanújára utaló bejelentést tettek a hazai banki és más szolgáltatók a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) működő, pénzmosás elleni irodánál, 15 százalékkal többet, mint 2015 első felében – írta a Magyar Idők.

A pénzmosás elleni NAV-os egység:

  • mintegy 250 alkalommal a költségvetési csalásokat és más visszaéléseket vizsgáló NAV-os pénzügyi nyomozóknál kezdeményezett eljárást,
  • több mint 300 esetben a rendőrséghez, valamint az ügyészséghez fordult,
  • majdnem 200 ügyben pedig a Terrorelhárítási Központnak és a nemzetbiztonsági szervezetnek adott át fontos információkat.

Pénzmosási gyanú miatt havonta átlagosan 25 ügyleti megbízást függesztettek fel az első fél évben:

az esetek kétharmadában az iroda kezdeményezte az átutalások megakasztását, máskor az adott bankok, pénzügyi szervezetek fellépése vetett gátat a tranzakciók végrehajtásának.

A különféle büntetőeljárások elindítása miatt nagy összeget helyezett biztonságba a hatóság: 450 millió forint mellett egymillió eurót, valamint 750 ezer dollárt és 50 ezer angol fontot vontak el az érintettektől. Mindösszesen fél év alatt egymilliárd forint akadt fenn a bűnüldözés hálóján – írta a lap.