A black friday alaposan megpörgette a forgalmat

Új Black Friday
Nyíregyháza, 2016. november 25. Vásárlók nyitások a fekete péntek (Black Friday) napján az egyik elektronikai áruház bejáratánál, Nyíregyházán 2016. november 25-én. A fekete péntek (Black Friday) csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek - idén november 25-e - elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők. Egyre több üzlet csatlakozott Magyarországon is a fekete péntekhez. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Magyarországon is egyre többen használják ki black friday akciókat: az Egyesült Államokból indult, a hálaadás utáni péntekre eső vásárlási lázban hatalmas kedvezményekkel várják a vevőket, különösen az online boltokban. Ilyenkor akár ötszörös forgalomnak is örülhetnek a kereskedők.
Vágólapra másolva!

„Nálunk három napig tartott a black friday” – idézi Gerhát-Molnár Irinát, a Brands.hu ügyvezetőjét a cég közleménye. Náluk a péntek és a vasárnap voltak a legerősebb napok. „Pénteken 0 óra 2 perckor jelentkezett az első vevő és éjfélig tartott a beszerzés,

Érdekes, hogy már a black friday-t megelőző csütörtökön nagy volt a forgalom, sokan biztosra akartak menni, hogy lesz készleten a vágyott áru.”

Elkapkodták a téli cuccokat

A Brands.hu-nál a legnépszerűbb termékek a télikabátok, pulóverek és téli kiegészítők (például sál, sapka és kesztyű) illetve a bakancsok és csizmák voltak, de sokan vásároltak sportruházatot és rövid ujjú pólókat. Gerhát-Molnár Irina szerint

megállíthatatlan az online boltok előretörése, egyre nő a vásárlók bizalma a webshopok iránt.

Sokaknak tetszik, hogy akár mobiltelefonról is tudnak vásárolni és azonnal össze tudják hasonlítani a webshopok által ajánlott árakat. A black friday is segít abban, hogy egyre többen ismerkedjenek meg a netes vásárlás világával – a cégüknél például ilyenkor érkezik a legtöbb új vásárló.

Nem mindegy, ki mikor kap fizetést

Magyarországon jellemző, hogy a hónap elején – fizetéskor – költenek az emberek, ilyen szempontból a black friday időpontja nem ideális. Ugyanakkor, ha valaki online vásárol és utánvétellel fizet, akkor kedvezményes áron, de már a decemberi fizetéséből tud vásárolni.

Magyarországon is egyre népszerűbb a black friday Forrás: MTI/Balázs Attila

Most pár napig csendesebb időszak következik Gerhát-Molnár Irina szerint, aztán december 5. után elindul a karácsonyi időszak, akkor megint forgalomnövekedésre számítanak. „Az online boltok december közepéig bonyolítanak jelentős forgalmat, aki az utolsó pillanatra hagyja a karácsonyi bevásárlást, az jellemzően boltokban vásárol” – közölte az ügyvezető.

A Media Markt is tarolt

Óriási forgalmat bonyolított le a Black Friday napján a Media Markt is. Az akciókban 24 áruház és a webáruház is részt vett. Az előző évekhez képest mind

a webáruházban regisztrált látogatószám, mind az áruházi forgalom csúcsot döntött,

utóbbi már a déli órákra meghaladott minden korábban mért adatot – közölte a Media Markt. Az akciós időszak péntek 0 órakor indult, a felület egész nap zavartalanul üzemelt. A slágertermék volt a televízió, a mosógép, az XBOX, a PS4 és a telefon voltak.

Az Emag reggel hétig várt

Az Emagnál péntek reggel 7 órakor indult a Black Friday. Az Emag.hu 5 óra alatt felülmúlta a tavalyi teljes napi eladási számait. A webáruház forgalma aznap

5,31 milliárd forint volt.

Ez 65 százalékponttal magasabb, mint tavaly, valamint a 2015-ben eladott 187 ezer darab termék idénre 315 ezerre nőtt.

Az Emag.hu weboldal 2,1 millió oldallátogatást regisztrált pénteken, amelynek közel 50 százaléka mobileszközről érkezett. A csúcsidőszakban egyidejűleg 170 ezer látogató böngészte az Emag kínálatát a tavalyi 150 ezerhez képest. A rekord forgalom ellenére az oldal zökkenőmentesen működött.

A kép a Virginia állambeli Fairfax Walmart áruházbában készült egy Black Friday napon Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az idei Black Friday-en az utazási csomagok is rendkívül népszerűek voltak. 984-en foglaltak utazást is. „Kibővítettük az eMAG raktár kapacitását és 2850 teherautó gondoskodik a Black Friday alatt érkezett megrendelések kiszállításáról, hogy december 5-ig minden ügyfelünk megkapja a megrendelt terméket - mondta Hunyady László, az Emag marketing menedzsere.