Az MNB nem kér e-mailben személyes adatokat

2016.12.01. 09:09

Ismeretlen csalók hamis tartalmú megtévesztő elektronikus leveleket küldtek ki az MNB nevében, és így próbáltak személyes adatokat, pénzt kicsalni. Az MNB semmilyen alkalommal nem küld ki ilyen tartalmú leveleket, közölte a jegybank.

A jegybank ügyfélbejelentésekből értesült arról, hogy ismeretlenek az elmúlt napokban az MNB nevében angol és magyar nyelvű, a jegybanki logóhoz és fejléces papírhoz hasonló jelekkel ellátott e-maileket küldtek.

A tájékoztatás szerint a levelek az úgynevezett „419-es vagy nyugat-afrikai csalás” kategóriájába tartoznak. A feladókat a levélben arról értesítették, hogy rövidesen nagy összegű pénzt, ebben az esetben egy afrikai ingyenes lottón nyert nyereményt kapnak. Az átutalás feltételeként azonban személyes adatokat tartalmazó dokumentumok, illetve különböző címeken – a mostani esetben például „afrikai kormányzati és bankadó” – felszámított költségek megküldését kérik rövid határidővel. Az üzenetekre gyanútlanul válaszolókat azután adataik, pénzük kicsalása révén károsítják meg.

Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők. A jegybank azt javasolja, hogy semmiképp ne válaszoljanak ezekre az üzenetekre.