Csökkenhet a tranzakciós illeték

Varga Mihály beszél Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2016. november 10. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökével, Valdis Dombrovskisszal folytatott találkozóját követően a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. november 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Teljesülhet az idei 2-2,5 százalékos gazdasági növekedés, ehhez dinamikus negyedik negyedéves teljesítményre van szükség, amelyet a karácsony előtti időszak is segíthet - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Deloitte Magyarország Gazdasági növekedés és versenyképesség című konferenciáján. A miniszter arról is beszélt, hogy csökkenhet a tranzakciós illeték is.
Vágólapra másolva!

A minisztérium számításai szerint

kicsit 2,5 százalék alatti lehet a növekedés,

de mindenképpen meghaladja az uniós átlagot – mondta Varga Mihály.

Elmondta, minden különösebb kormányzati intézkedés nélkül

de nehéz megjósolni, hogy ebből mennyit takarítanak meg és mennyit költenek el az emberek.
Kitért arra is, hogy a GDP-arányos államadósság az idén 74 százalék alá kerülhet.

Csökkenhet a tranzakciós illeték

A kormány kész arra, hogy a vállalati hitelállomány komolyabb, legalább 20 százalékos növekedése esetén lemondjon a tranzakciós illeték egy részéről - mondta a nemzetgazdasági miniszter.
Varga Mihály hozzátette, ennek természetesen van egy felső határa.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta a tranzakciós illeték csökkentésének azért vannak feltételei Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kérdésről egyeztetni fognak a bankszövetséggel

- tette hozzá. Elmondta, a kormány úgy látja, van tartalék a vállalati hitelállomány növekedésében, amelynek bővülése segíti a gazdasági növekedést is.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy irányadó lehet a bérajánlásokra a múlt héten megkötött bérmegállapodás, és a helyi egyeztetéseken múlik, milyen lehetőség van a képződő profit terhére bérnövekedésre is többet költeni.