Csökkenhet a tranzakciós illeték

2016.12.01. 12:36

Teljesülhet az idei 2-2,5 százalékos gazdasági növekedés, ehhez dinamikus negyedik negyedéves teljesítményre van szükség, amelyet a karácsony előtti időszak is segíthet - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Deloitte Magyarország Gazdasági növekedés és versenyképesség című konferenciáján. A miniszter arról is beszélt, hogy csökkenhet a tranzakciós illeték is.

A minisztérium számításai szerint

kicsit 2,5 százalék alatti lehet a növekedés, de mindenképpen meghaladja az uniós átlagot – mondta Varga Mihály.

Elmondta, minden különösebb kormányzati intézkedés nélkül7 százalékkal nőttek a bérek, de nehéz megjósolni, hogy ebből mennyit takarítanak meg és mennyit költenek el az emberek.
Kitért arra is, hogy a GDP-arányos államadósság az idén 74 százalék alá kerülhet.

Csökkenhet a tranzakciós illeték

A kormány kész arra, hogy a vállalati hitelállomány komolyabb, legalább 20 százalékos növekedése esetén lemondjon a tranzakciós illeték egy részéről - mondta a nemzetgazdasági miniszter.
Varga Mihály hozzátette, ennek természetesen van egy felső határa.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta a tranzakciós illeték csökkentésének azért vannak feltételeiForrás: MTI/Kovács Tamás

A kérdésről egyeztetni fognak a bankszövetséggel - tette hozzá. Elmondta, a kormány úgy látja, van tartalék a vállalati hitelállomány növekedésében, amelynek bővülése segíti a gazdasági növekedést is.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy irányadó lehet a bérajánlásokra a múlt héten megkötött bérmegállapodás, és a helyi egyeztetéseken múlik, milyen lehetőség van a képződő profit terhére bérnövekedésre is többet költeni.