A nagyobb növekedés lehet a béremelés fedezete

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy fizetési eszköz FOTÓ FOTÓTÉMA HASZNÁLATI TÁRGY húszezer forintos bankjegy papírpénz pénz TÁRGY tárgyfotó
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
Vágólapra másolva!
Gyorsulhat jövőre a gazdasági növekedés, ez pedig Varga Mihály miniszter szerint ellensúlyozhatja a járulékcsökkentést, ami több százmilliárd forintos kiesést okoz a költségvetésnek. Orbán Viktor kormányfő 1,6 százalékos nyugdíjemelést jelentett be, amit ráadásul még az idén 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal is megfejelnek. A KSH szerint már 4,4 millió magyar dolgozik, viszont 2,5 millióan élnek szegénységben. Más néven, de már hétfőn folytatódik a Morning Show: Sebestyén Balázsék végül a Rádió 1-hez írtak alá. Megegyeztek az OPEC tagjai az olajtermelés visszafogásáról, emiatt emelkedik az olaj ára. Ez volt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Kétszázalékos növekedést vár a GKI

Az idei harmadik negyedévi 2 százalékos növekedés alátámasztotta a GKI egész évre várt 2 százalékos éves növekedési prognózisát. A gazdaságkutató szerint az EU-támogatások újraindulásának köszönhetően az idei jelentős beruházás-visszaesést jövőre érdemi növekedés váltja fel.

Gyorsabban bővülhet jövőre a magyar gazdaság

Jövőre az ideinél jóval gyorsabb ütemben bővülhet Magyarország gazdasága az OECD előrejelzése szerint, amelyben

  • 2016-ban 1,7 százalékos,
  • 2017-re 2,5 százalékos,
  • 2018-ra pedig 2,2 százalékos

GDP-növekedést valószínűsítenek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig azt mondta, hogy jövőre magasabb lehet a gazdasági növekedés üteme a kormány által várt 3,1 százaléknál is.

A KSH adatai szerint a harmadik negyedévben 2 százalékkal bővült a magyar GDP.

A gazdasági növekedés ellensúlyozhatja a járulékcsökkentést

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a növekedés ellensúlyozhatja a járulékcsökkentést: számítása szerint a minimálbér-emelés 180 milliárd forint bevételt hoz, míg

a járulékcsökkentés 410 milliárd forint kiesést okoz a költségvetésnek.

A tárcavezető a héten arról is beszélt, hogy csökkenhet a tranzakciós illeték.

Komoly pénzeket kapunk az uniótól

Magyarország komoly uniós fejlesztési forrásokat kap, a 2014–20 közötti időszakra vonatkozóan jól tárgyalt, és a nyertesek közé tartozik, mondta Lázár János az Országgyűlésben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a vidékfejlesztési és agrárforrásokat is beszámítva

12 ezer milliárd forintot használhatunk fel.

Már 4,4 millió magyar dolgozik

Tovább csökkent a munkanélküliségi ráta: augusztus és október között 4,7 százalék volt a korábbi időszakban mért 4,9 százalék után. A KSH adatai szerint augusztus–októberben a foglalkoztatottak száma 4 millió 404 ezer volt, 138 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább

A háztartások életszínvonala, 2015 című KSH-kiadvány szerint

javult a háztartások jövedelmi helyzete, és nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon,

tavaly mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem, és a legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább, 5-6 százalékkal az előző évhez képest. Kincses Áron, a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának helyettes vezetője azt mondta, hogy a mélyszegénységben élők számának csökkenése folytatódott, a 2014. évi 293 ezerről 185 ezerre, arányuk pedig 3 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött.

Orbán Viktor: 1,6 százalékos nyugdíjemelés lesz jövőre

Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén

minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt,

közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő azt mondta, hogy az idén keletkező költségvetési többletből kap minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között.

Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy a kormányhivatalnokok

személyesen viszik majd ki a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványokat,

ugyanis a posta drága lett volna.

Szijjártó Péter: Ebben nem ismerünk pardont

és érdemes ide jönniük a különféle vállalatoknak. Európában nem mindenhol lehet elmondani, hogy ilyen stabilitás lenne” – mondta az Origónak adott interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A pénzünket még az egészségünknél is jobban féltjük

Aggódunk a testi épségünkért, a szeretteinkért, a vagyontárgyainkért, de úgy tűnik, a pénzünket még az egészségünknél is jobban féltjük, derült ki egy kutatásból, amely szerint a nők sokkal jobban aggódnak, mint a férfiak.

Brutális fizetésemelésről álmodunk

A magyar lakosság pénzköltési szokásait leginkább a hitelek befolyásolják, a lakosság 65 százaléka elégedetlen aktuális anyagi helyzetével.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Egy felmérés szerint négy emberből háromnak a jelenlegi fizetésének 50 százalékos emelkedése oldaná csak meg pénzügyi problémáját.

Drágultak az üzemanyagok

Emelte 3 forinttal a benzin és 4 forinttal a gázolaj árát a Mol. Az emeléssel

  • a benzin átlagára 345-346 forintra,
  • a gázolajé 362-363 forintra nőtt.
A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

Rengeteg pénzt küldenek haza a külföldön élő magyarok

4,2 milliárd dollárt (1223 milliárd forintot) küldtek haza tavaly a külföldön élő magyarok, elsősorban Németországból, az USA-ból és Kanadából. A Világbank adatai szerint az itt dolgozó külföldiek ennek kevesebb mint negyedét utalták ki Magyarországról.

Hongkongiak mentették meg a már felszámolt Pápai Húsgyárat

Mégis megmenekül az évek óta a csőd szélén lavírozó és végül felszámolt Pápai Hús Kft.: a nagy múltú vállalatot hosszas tárgyalások után egy hongkongi cég 1,13 milliárd forintért megvásárolta, így a beszállítókkal együtt közel 3000 munkahely is megmaradhat.

Más néven, de már hétfőn folytatódik a Morning Show

December 1-jén aláírták a szerződést, és a Morning Show – jogi névvita miatt Reggeli Show néven – a Rádió 1-en folytatódik. Sebestyén Balázsék pénteken bejelentették, hogy nem veszik ki a decembert sem, már hétfőn kezdenek.

A Rádió 1-et választották Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A műsorvezető azt mondta, hogy politizálni nem fognak, de vékony a határvonal a politika és a közéleti témák között.

Ez is a magyar gazdaságban történt:

  • Több országból is kitiltották a magyar baromfikat a madárinfluenza miatt.
  • Szijjártó Péter szerint mára sikerült elérni, hogy Kína európai gazdasági terjeszkedésének Magyarország legyen az egyik legfőbb bázisa.
  • Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar export idén is megdönthet minden rekordot. A kormányfő arról is beszélt, hogy a világgazdaság alapjaiban alakul át és „az új világrend próbára tesz minden szereplőt”.
  • Rogán Antal javaslatcsomaggal segítené a csokosokat: az elképzelés szerint önrészként vennék figyelembe a csokot, továbbá a csokos lakás önrésze visszaigényelhető lenne az szja-ból.
  • Háromszáz betöltetlen pozíció van a magyarországi Sparokban, a cég ezért toborzóirodát nyitott a Nyugatinál.
  • A jegybank 2017. december 31-ig meghosszabbította a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintosok bevonásának határidejét.
  • Pert nyert Orbán Viktor az Altus Zrt. ellen, döntött másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla. A kormányfő azt állította, hogy a Gyurcsány-érdekeltség EU-s megbízása pártfinanszírozás eszköze lehet.
  • Lázár János szerint hamarosan megkapják jutalmukat az olimpikonok. Szerdán aláírták a MOB és a minisztérium közötti szerződést, válaszolta az Origo kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • Januárban újabb béremelés jön a felsőoktatásban: az idei 15 százalékos emelés után 5 százalékkal nőnek majd a keresetek.

Megegyeztek az OPEC-országok az olajkitermelésről

Termeléscsökkentésben állapodtak meg az OPEC-tagországok szerdai bécsi találkozójukon: az olajkartell tagjai a termelés napi 1,1 millió hordós csökkentésében állapodtak meg, így a 14 tagország termelése a jelenlegi napi 33,6 millió hordóról napi 32,5 millió hordóra csökken.

Egyre nagyobb a balhé Indiában

India több nagyvárosában ezrek mentek az utcára tiltakozásul a rosszul levezényelt készpénzcsere miatt. A delhi kormányzatnak egyelőre nincs jó válasza a rúpiacsere miatt felgerjedt indulatok lecsillapítására.

Mégis kiszáll üzleteiből Donald Trump

Donald Trump teljes mértékben lemond üzleti érdekeltségeiről, hogy az ország irányítására összpontosítson, tudatta a Twitteren maga a megválasztott amerikai elnök. Azt írta, hogy december 15-én sajtótájékoztatón számol majd be a részletekről. Üzenetében nagy betűvel úgy fogalmazott: arra szeretne koncentrálni, hogy

Egyes elemzések szerint Donald Trump az „Amerika az első” nevű programjával, a szabadkereskedelmi egyezmények háttérbe szorításával védené az amerikai belső piacot.

30 dollárért árulják a hegyi levegőt Kínában

Mennyit ér a friss levegő a szmog sújtotta Kínában? Úgy néz ki, hogy nagyjából 30 dollárt, már ha 7,7 literes palackban számítjuk, ugyanis ennyibe kerül az Új-Zélandon palackozott friss levegő az ország webáruházaiban.