Adóparadicsom lehet Magyarország

Ciprus, soros EU elnökség, ciprusi és uniós zászló Nicosiában
Vágólapra másolva!
A kilenc százalékos egykulcsos társasági adóval Magyarország jó esélyekkel vesz részt a befektetőkért folyó adóversenyben, mivel a legelőnyösebb feltételeket biztosítja, még Írországnál és Ciprusnál is kedvezőbbeket.
Vágólapra másolva!

Új beruházásokkal már középtávon megtérülhetnek az egykulcsos, kilenc százalékra csökkentett társasági adókulcs miatt a költségvetésből hiányzó bevételek.

A jövő év elejétől ugyanis Magyarországon lesz a legalacsonyabb társasági adókulcs az EU-ban, a régiós versenytársainkhoz képest pedig kifejezetten nagy a különbség.

A visegrádi államokban a legfelső adókulcs ugyanis a következőképp alakul:

Lengyelországban és Csehországban 19 százalék, míg az egykulcsos adót korábban feladó Szlovákiában 22 százalék. Az adóversenyben a régióban a szintén egykulcsos adót alkalmazó Bulgária áll utánunk 10 százalékkal, majd Románia következik 16 százalékkal, Szlovénia pedig 17 százalékkal.

Az új adókulccsal az adóparadicsomnak számító Írországot és Ciprust is lekörözzük, mindkét államban ugyanis jelenleg 12,5 százalékos a felső adókulcs.

A magyar társasági adókulcs alacsonyabb lesz a ciprusinál is Forrás: AFP

A csökkentés a nagyvállalatoknak kedvez: előzetes számítások szerint a költségvetés jövőre 132 milliárd forintot, az azt követő évben pedig 140 milliárd forintot veszít a társasági adó mérséklésével, ennek az összegnek a nagy része a nagyvállalatoknál marad.

A változás leginkább az eddig 19 százalékkal adózó 800-900 nagyvállalatot érinti, amelyek az összes magyarországi vállalat árbevételének harmadát, az export közel felét, a beruházások negyedét teszik ki, és az alkalmazottak 15 százalékát foglalkoztatják.

A kisvállalkozók adókulcsa 10 százalékról kilencre változik, így jövőre és 2018-ban körülbelül 20-20 milliárd forintot takaríthatnak meg.

Az adókulcs csökkentése az újabb beruházások révén növelheti a Magyarországon kimutatott adóalapot, de ennek mértéke egyelőre bizonytalan.

A multinacionális vállalatok esetében továbbra is az egyedi kormánydöntéssel kapott adókedvezmények és munkahelyteremtő támogatások számítanak leginkább.