Hamar térdre esett az emelkedő olajár

szupertanker
olajkitermelés
Kifejetetten szupertankerek fogadására épített kikötő 2016-os átadása előtt az Egyesült Arab Emirátusokban
Vágólapra másolva!
Csökkent a kőolaj világpiaci ára, mert az OPEC és Oroszország erőfeszítései ellenére megint nőtt a nyersolaj kitermelése a legfontosabb régiókban.
Vágólapra másolva!

A fokozódó olajkitermelés hatására a Brent árfolyama délelőtt 54,83 dollár volt hordónként, ami 11 centtel alacsonyabb a hétfői zárásnál. Az amerikai West Texas Intermediate árfolyama pedig közel 30 centet esett, 51,5 hordónkénti dollárra.

Ezzel gyakorlatilag szinte teljesen elpárolgott az a múlt heti 15 centes áremelkedés, ami a kitermelő országok legutóbbi ülését követte. Az OPEC tagok és Oroszország akkor a kitermelés visszafogásában egyeztek meg. Ez elősegítené ugyanis az olajár felfelé kapaszkodását.

Még soha nem termeltek ki világszerte annyit a fekete aranyból, mint idén novemberben: 34,19 millió hordót naponta (októberben 33,82 milliónál állt meg a mutató). Csak az oroszok napi 11,21 millió hordónyi olajat termeltek ki, ami 30 éves rekordnak számít.

Tengeri olajkitermelés Forrás: AFP/Karim Sahib

A globális olajkínálat 95 százalékát az OPEC tagok és Oroszország hozza hozza föl. A kitermelés visszafogásával mindannyian jól járnának, mert a csökkenő kínálat elindítaná az árakat felfelé. De a dolog csak akkor működik, ha mindenki belemegy. Az utóbbi két évben általában Szaúd-Arábia torpedózta meg a megegyezést, bevállalva a veszteségeket, csak hogy megőrizze piaci részesedését.

OPEC konferencia Ausztriában Forrás: NurPhoto/Liu Xiang/Avalon/Nurphoto/Liu Xiang