Ajándék hullik közel 3 millió nyugdíjas ölébe – Ez még csak a kezdet?

Dr. Life, Kiderült: ennyi ideig élhet maximum egy ember idős kor
Vágólapra másolva!
Az első sokk után egyre jobb híreket kapnak a nyugdíjasok, a legújabb hírek szerint 2017 januárjától 1,6%-kal nőhet az ellátás, és a következő hetekben egyszeri 10 ezer forintos segítséget is kézhez kapnak. Igen ám, de hosszabb távon nem érdemes ezzel a pluszpénzzel tervezni, mert egyszerűen nem lesz meg ennek a fedezete. Ha a bizonytalanság ellen be akarjuk magunkat védeni még aktív éveink alatt, akkor egy megoldás van, a kezünkbe vesszük az irányítást, és célzottan a nyugdíjra is elkezdünk takarékoskodni.
Vágólapra másolva!

Nem kellett sokat várni, hogy megenyhüljön a politikusok szíve, és az előzetes tervekkel ellentétben nem 0,9%-os, hanem 1,6%-os emelésre számíthassanak a nyugdíjasok 2017 januárjában. Ez még mindig kevesebb, mint a jegybank által várt 2,3%, de legalább közelebb van hozzá. Valójában nincs nagy eltérés, mert fizetni mindenképpen kellett volna, mindössze annyi változással, hogy a kisebb januári emelést novemberben egy nagyobbnak kellett volna követnie.

El kell fogadni, hogy még egy ideig biztosan az általános áremelkedéstől függ a nyugdíjunk, bár vannak tervek a rendszer újraszabására. Érdekes adalék, de a törvény szövegében ott szerepel, hogy az emelésen felül még a kormány tehet kiegészítő intézkedéseket, ha a gazdasági teljesítőképessége erre ad lehetőséget. A homályos fogalmazás most testet is öltött, mégpedig az egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány formájában, amit minden ellátott megkap még az év vége előtt.

A nyugdíjemelés inflációfüggő Forrás: Thinkstock

A jóhoz könnyű hozzászokni, viszont meglátásunk szerint most inkább úgy érdemes erre tekinteni, mint rendkívüli eseményre. Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz jövő ilyenkor, amikor már a 2018-as választás hajrájában leszünk, de arra mérget lehetne venni, hogy tartósan az extra kifizetéseknek nincs fedezetük.

Nem érdemes megvárni, hogy egyszeri politikai döntéstől függjön a nyugdíjunk vagy annak emelése, a legtöbbet akkor tehetjük, ha a kezdőnyugdíjunkat tornásszuk fel a lehető legmagasabbra. A nyugdíjunk a jövedelemtől és a munkában töltött éveinktől függ, de időben elkezdve, akár jelentősebb kiegészítést is kaphatunk öngondoskodással.

Tény, hogy a következő két évtizedet még csak-csak elbírja a nyugdíjrendszer, de utána olyan teher nehezedik rá, amit nem lesz képes elviselni. Egyszerűen felére esik vissza azoknak a száma, akik a nyugdíjakra be tudnának a rendszerbe fizetni, ilyen feltételek mellett újratervezésre lesz szükség. A kiszámíthatatlanság ellen úgy tudunk tenni, ha saját kezünkbe vesszük – legalább részben – az irányítást, és nyugdíj-megtakarítást indítunk.

Kíváncsi arra, mennyit kell félretennie, hogy megfelelő módon egészítse ki a nyugdíját? Az alábbi kalkulátor segítségével ezt könnyen kiszámolhatja!

Kivételes időszakon vagyunk túl

Érdemes megnézni az utóbbi egy évtizedet, hogy értékelni tudjuk a nyugdíjemelés valódi hatását. Mint látható, 2008–2012 között inkább egy magasabb áremelkedéssel jellemezhető időszak volt hazánkban. Úgy tűnhet, hogy 2009-ben volt csak nagyobb elmaradás a valós inflációhoz képest, de az ábrán nem jelenítettük meg az arra az évre vonatkozó 2-4%-os nyugdíjkorrekciós intézkedést, amivel együtt már pluszban jöhettünk ki.

A 2013–2016 közötti időszak valószínűleg sokáig emlékezetes marad, az infláció felett nőttek a nyugdíjak jelentősen (megközelítőleg 10%-kal), köszönhetően három tényezőnek: 1) többszörös rezsicsökkentés hatására az infláció visszaesett 2) egyébként is egy alacsonyabb áremelkedéssel jellemezhető időszakban voltunk 3) a kormány jellemzően túlbecsülte a tervezéskor az infláció mértékét.

Forrás: Bankmonitor.hu

A fordulat elérkezett, a becslések szerint jövőre nőni fog az infláció, ami arra enged következtetni, hogy ismét visszatérhetünk a 2010–2012 közötti novemberi kiegészítő nyugdíjemeléshez. Nem kell óriási értékre számítani, de ha a jegybank 2,3%-os becsült inflációja valóra válik, akkor még (2,3%-1,6%=) 0,7%-os növelésre van kilátás 2017-ben.

Ezt követően viszont a sötétben tapogatózunk. Igaz, van arra vonatkozóan információ, hogy felülvizsgálná a kormány a nyugdíjemelések módját, de erre csak többéves egyeztetés után van reális esély. Azt ne feledjük, hogy minél nagyobb a nyugdíjemelés, annál nagyobb költségvetési kiadással jár együtt az intézkedés, miközben 20 év múlva a rendszer már komoly hiányt halmoz fel. Idő kérdése, és képletesen szólva valamelyik kezébe bele kell majd harapnia az aktuális kormánynak.

Komoly összeg ütheti a nyugdíjasok markát

A 2016-os év elején nem lehetettek túl boldogok a nyugdíjasok, mert az utóbbi évtizedek legalacsonyabb nyugdíjemelésére (1,6%-ra) került sor januárban. Pedig a hivatalos szabályok szerint ez volt adható, ugyanis jelenleg akkora százalékkal lehet emelni a nyugdíjakat, amekkora inflációra számít a kormány a költségvetés tervezésekor.

Az 1,6%-os érték után az utóbbi hetekben mindenkit villámcsapásként ért, miszerint a kormány 2017 elején 0,9%-os emelést adna, ami jelentősen kisebb, mint amit az MNB vagy az elemzők várnak jövőre áremelkedésként. Végül a vitát a miniszterelnök zárta le, Orbán Viktor múlt héten erősítette meg, hogy 2017 elején 1,6%-os emelésre kerül sor. Sőt, ha az infláció magasabbra emelkedne, akkor 2017 novemberében kiegészítő nyugdíjemelésre is sor kerülhet.

Mindezeken felül, mivel az év során a költségvetési számok nagyon jól alakultak, van rá lehetőség, hogy a nyugdíjasoknak extra kifizetést teljesíthessen a kormány. Úgy néz ki, hogy az összes ellátott (nemcsak az öregségi nyugdíjasok) jövedelemtől függetlenül 10 000 forintot Erzsébet-utalvány formájában megkapnak a következő hetekben.

A két intézkedés nem kevés pénzbe kerül, az 1,6%-os emelés 55 milliárd forintnyi többletkiadást jelent, vagyis a 2,7 millió nyugdíjas fejenként havonta 1721 forinttal vihet többet haza. Az egyszeri 10 ezer forintos segítség ennek körülbelül a felét viheti el (27 milliárd forintot), viszont mivel egy összegben kapja meg mindenki, nagy segítséget jelenthet az év végén ez az összeg. Ha a tavaly év végi 107,5 ezer forintos havi átlagos ellátással számolunk, akkor most kicsivel több, mint 9%-ot kap közel 3 millió ember.