Kétszeresen fizetjük meg a válság előtti felelőtlen hitelezés árát

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Súlyos árat fizeti az ország a 2002-2008 közötti felelőtlen és rossz szerkezetű hitelezésért. Igaz, hogy a banki kölcsönök a válság előtt 0,4-0,8 százalékos átmeneti és rövid távú növekedést jelentettek a gazdaságnak, ám ennek ára, hogy most évente 1,1-1,4 százalékot veszítünk el a növekedésből – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb növekedési jelentésében. 
Vágólapra másolva!

Amit a válság előtt átmenetileg hozzáadott a növekedéshez, azt most kétszeresen veszi el a kilábalástól a 2002 és 2008 közötti hibás szerkezetű banki hitelezés, mert

máig jelentősen csökkenti a vállalkozások új beruházási lehetőségeit és a lakosság elkölthető pénzét.

A Magyar Nemzeti Bank legújabb növekedési jelentéséből kiderül, hogy a túlzott és egészségtelen hitelezésből fakadó problémával Magyarország nincs egyedül, emiatt Nyugat-Európa több államában ma is csigalassúságú fejlődés tapasztalható, ami a beruházások visszafogását és ebből fakadóan tartósan magas munkanélküliséget okoz.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Magyarország kis és exportorientált országként tehát ebből a szempontból is megérzi a lassú kilábalás negatív hatásait. A jegybank a 2005 és 2015 közötti GDP-fejlődést vizsgálta az euróövezet és a visegrádi négyek között, és arra a megállapításra jutott, hogy

a rossz struktúrájú hitelezés nálunk okozta a legnagyobb károkat.

Ebben az időszakban ugyanis

Lengyelország közel 28 százalékos növekedést ért el, míg Szlovákia 17, Csehország pedig nyolc százalék körüli fejlődésre volt képes, ezzel szemben Magyarország mindössze három-négy százalék körüli előrelépést ért el.

Ebben oroszlánrésze van annak is, hogy a pénzügyi mellett bankválság is lezajlott 2008-2010 között, és a hitelezés ott fagyott le leginkább, ahol a bedőlt vagy problémás kölcsönök akadályozták a bankok hitelezését.

Ez egyrészt a források elapadását jelentette, másrészt a hitelezési feltételek olyan szigorítását, amely a kkv-k számára szinte elérhetetlenné tették a banki kölcsönöket.

Az MNB jelentése kiemeli, hogy a hazai hitelezési folyamatok jelentős sérülékenységet halmoztak fel a magyar gazdaságban a 2008-2009-es válság előtti évtizedben.

A hitelezési fordulatot részben a jegybank Növekedési Hitelprogramja(NHP) hozta, amely a hitelezésből szinte teljesen kizárt magyar kkv-szektornak nyújt segítséget egyrészt az alacsony kamatlábbal, másrészt a visszafizetés egy részére vállalt állami garanciával.

A beruházások fellendítésében nagy szerepet játszó NHP keretében több mint 30 ezer hazai kkv jutott kedvezményes hitelhez, ennek makrogazdasági hatása azonban nyilvánvalóan csak később jelentkezik.

A jegybank szerint egy egészséges hitelezési környezetben a magyar gazdaság a 2005 és 2015 között sokkal erőteljesebb, 12 százalék körüli fejlődésre is képes lett volna.


A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a válság minden vállalatcsoportban (tehát nem csak a kkv-k esetében) vetette vissza a beruházást, és csak 2013-tól mutatkoznak a kilábalás jelei, de a vállalatok beruházási teljesítménye továbbra is a válságot megelőző szint alatt maradt.

A hazai vállalati beruházások ráadásul erősen koncentráltak: ez tükröződik az egyedi nagyberuházások és az exportra termelő nagyvállalatok túlsúlyában.